Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Adama Samassékou: “Com més s’apropen els homes, més s’ignoren entre ells”

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

07 / 09 / 2004
Adama Samassékou: “Com més s’apropen els homes, més s’ignoren entre ells”

La sessió “Noves diferències creatives: aprenent a viure en comú a través de les arts i les llengües” ha comptat amb la presència d’experts en la matèria de Mali i Turquia

El compositor i ambaixador de bona voluntat de la UNESCO, Omer Zülfü Livaneli, ha parlat de la diversitat cultural i les noves tecnologies. Livaneli ha explicat que els avenços tecnològics “han canviat el món en què vivim, mai hem estat tan connectats”. En aquest sentit, ha afirmat que la tecnologia de la informació “permet l’intercanvi d’idees, valors i coneixement entre els pobles però a la vegada difon una cultura cada vegada més homogènia que ofega les altres cultures”.

Livaneli ha expressat la seva preocupació per la manera en què “la cultura acumulada del passat es transmetrà a les generacions futures”. Ha afegit que sense “Stendhal o Hemingway el món en què vivim hagués estat més pla”. Segons el compositor turc “avui no hi ha paciència per llegir com hi havia anys enrere” i ha explicat que “la pantalla s’ha convertit en al gran Meca de la humanitat”. “La cultura i les tradicions es troben sota la influència hegemònica de la cultura de les ciències i les imatges, vivim en una cultura visual”, ha apuntat Livaneli.

El compositor ha explicat que aquesta cultura visual “és la cultura que es transmet des dels Estats Units. Si aquests valors que es transmeten fossin de caire humanista no em preocuparia, però no tenen res a veure amb això”. “No menyspreo els Estats Units, jo respecto totes les cultures, però perquè una cultura ha d’acceptar una norma única?”, ha afegit. “No és que no tingui esperança, sinó que vull cridar l’atenció”, ha conclòs Livaneli.

El president de la Acadèmia Africana de Llengües i antic ministre d’Educació de Mali, Adama Samassékou, ha dit que “com més s’apropen els homes, més s’ignoren entre ells” i ha explicat que “els pobles i les cultures són els que garanteixen la supervivència de la humanitat”. “A l’Àfrica si callem és perquè sabem que no ens escoltaran”.

Per a Samassékou, la globalització “ha permès l’apropament dels mercats però la lògica de mercat ha entrat en la lògica del benefici”, i ha afegit que la globalització “ha provocat diferències entre regions i dins les regions, i són les poblacions interiors les que més pateixen els sotracs de la mundialització”. En aquest sentit, creu que el món es divideix entre “globalitzadors i globalitzats”.

Samassékou ha parlat de les diferències existents en relació amb els ingressos i ha recordat que “les 25 persones més riques dels Estats Units tenen el que 2.000 milions dels més pobres”. L’exministre d’Educació de Mali ha dit que aquesta situació provoca diferències entre el món del coneixement i el del desconeixement: “qui més coneix és qui més posseeix”. En aquest sentit, per a Samassékou “les desigualtats apareixen en l’accés al coneixement, les necessitats de base com l’educació no es satisfan”.

Samassékou creu que “són aquestes desigualtats les que provoquen les noves ignoràncies arrelades en antigues ignoràncies”. Per això, ha proposat “aculturar el món per poder contrarestar la globalització dels mercats”, ja que “la ignorància provoca intolerància”.

Per a Samassékou l’home “ha de tenir curiositat”. “Només podem comprendre el món si ens comprenem primer a nosaltres mateixos”, ha afegit.

L’exministre d’educació de Mali ha dit que “cal fomentar la comprensió i el respecte en la comunitat per tal de poder evitar i gestionar els conflictes”. Samassékou creu que “la educació és primordial i per això cal revaloritzar la diferència i la diversitat cultural, reparar el mal fet a les cultures marginades així com acceptar que la cultura és un procés dinàmic”.

Samassékou ha definit els actors pedagògics. En primer lloc, ha parlat de la família, que “ha d’instaurar valors com la solidaritat i el compartir”. A més, també s’ha referit a l’escola i les associacions culturals que han de fomentar la visió de l’altre.

Per a Samassékou, els partits polítics i els mitjans de comunicació tenen també un paper important en aquest procés. “Les noves alfabetitzacions s’han de basar en l’aprenentatge dels altres, dels pobles i llengües oprimits”, ha conclòs.