Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Alphonse Pene Elungu (Congo): «Ens trobem en una època d’ètica fragmentada»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

08 / 09 / 2004
Alphonse Pene Elungu (Congo): «Ens trobem en una època d’ètica fragmentada»

El membre del Comitè de Bioètica de la UNESCO ha assegurat que la bioètica ajudarà a salvar l’esquerda actual entre països rics i països pobres

Alfonse Pene Elungu, membre del Comitè de Bioètica de la UNESCO, ha apuntat aquesta tarda que «ens trobem en una època d’ètica fragmentada, hi ha tantes ètiques com societats; unes queden subordinades a les altres fins que queden sota la dominant». En aquest sentit ha afirmat que «avui vivim en l’ètica del liberalisme individual».

En la sessió «Ètica de les ciències. Quina ciència per a quina societat?» del diàleg «Noves ignoràncies, noves civilitzacions. Aprendre a conviure en un món globalitzat», el professor de filosofia de la Universitat de Kinshasa ha puntualitzat que «moltes vegades la ciència ha significat abandonar la relació real i empírica de l’home amb la naturalesa, al mateix temps que implica una disminució de l’home com a subjecte del món».

D’acord amb la seva opinió, «la ignorància de l’altre es justifica en nom de la tradició cultural», per això defensa l’extensió del concepte de bioètica, ja que «afavoreix la cooperació respectuosa i amb equitat, i contribuirà a l’adveniment d’un nou món».

Així mateix, Leonardo de Castro, professor de filosofia de la Universitat de Filipines, ha fet una crida per «fomentar la igualtat entre homes i dones en tots els aspectes del desenvolupament científic», i ha resumit que «la ignorància més estesa és la ignorància de la ignorància».

D’altra banda, Margaret Somerville, directora fundadora del Centre de Medicina, Ètica i Dret de la Universitat McGill a Montreal, Canadà, ha criticat la ciència que descuida els valors ètics i, en aquest aspecte, ha remarcat que «la ciència que no és ètica, no és bona ciència».

Germán Velázquez, coordinador del Programa d’Acció sobre els Medicaments Essencials i Política Farmacèutica de l’Organització Mundial de la Salut s’ha centrat en l’accés als medicaments com a dret humà. També ha fet referència al fet que «al Nord es pensava que les ignoràncies eren al Sud, mentre que al Sud es pensava que els ignorants es trobaven a les perifèries de les pròpies societats».