Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Acebillo, arquitecte cap de l’Ajuntament de Barcelona: «Des de l’arquitectura promovem noves activitats econòmiques»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

09 / 09 / 2004
Acebillo, arquitecte cap de l’Ajuntament de Barcelona: «Des de l’arquitectura promovem noves activitats econòmiques»

En el marc del diàleg «Ciutats i ciutadans del segle XXI», l’arquitecte cap de l’Ajuntament de Barcelona i professor de la Università della Swizzera Italliana, Josep Anton Acebillo, ha justificat el projecte urbanístic de la zona del Besòs, on es troba el Recinte Fòrum, com «una necessitat del canvi profund» que han de portar a terme totes les ciutats per generar més sector terciari que substitueixi la desaparició de la indústria

Josep Anton Acebillo, arquitecte cap de l’Ajuntament de Barcelona, ha intervingut en la segona sessió de la tarda ocupant el lloc de l’alcalde de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, que no ha pogut acudir a l’acte per motius de salut.

Acebillo ha defensat al llarg de la intervenció el projecte urbanístic barceloní i ha declarat que actualment les ciutats necessiten un canvi profund per qüestions econòmiques i ha criticat els que «estan molt ben instal·lats en el sistema anterior i es resisteixen al canvi».

«D’aquesta situació se’n dedueix un nou espai públic que varia i que provoca resistències», ha dit Acebillo, i ha ressaltat el paper de l’Ajuntament de Barcelona a qui «no li va tremolar la mà per posar les coses al seu lloc» amb el projecte de transformació urbanística de l’àrea del Besòs.

Acebillo ha defensat el procés i l’ha vinculat a la transformació econòmica necessària de les ciutats i, en el cas de Barcelona, amb districte 22@ «que substitueix l’activitat econòmicade la industrialització i sense això, els nostres fills no viurien».

D’altra banda, l’arquitecte ha justificat la remodelació de la zona del Fòrum Barcelona 2004 «per ordenar una pila de coses com la construcció d’una depuradora, produir un port a Sant Adrià del Besòs i un campus universitari» sense negar que es tracta d’un «procés car i complicat» que impulsa la imatge de Barcelona.

Acebillo ha criticat els que qüestionen l’estètica o el model de la ciutat quan es tracta d’«establir processos per existir convencionalment i les ciutats ho fan de maneres diverses». Ha insistit en la idea que «els canvis sempre són difícils» però ha lamentat que «la cultura no progressista s’instal·li en l’immobilisme».

Sobre les crítiques recents de l’arquitecte Oriol Bohigas pel que fa als projectes urbanístics de la ciutat, com el de Diagonal Mar, Acebillo ha contestat que «la majoria de centres comercials estan mal construïts» i ha aprofitat per dir que no es pot fer crítica des de la desinformació i la ignorància. L’arquitecte cap de l’Ajuntament de Barcelona també ha fet una crida per frenar les crítiques sobre l’arquitectura vertical, que en moltes ocasions respon a les necessitats de les activitats econòmiques.

Segons Acebillo cal fer un esforç i transformar «els espais industrials que sobren» en barris i projectes econòmics que impedeixin que aquestes zones quedin deshabitades». Per acabar, Acebillo ha anunciat que la transformació de Barcelona no és única i que totes les ciutats haurien de fer el mateix abans no sigui massa tard.