Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Gorbatxov i Tibaijuka uneixen esforços al Fòrum Urbà Mundial per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en matèria d’aigua i sanitat

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

13 / 09 / 2004
Gorbatxov i Tibaijuka uneixen esforços al Fòrum Urbà Mundial per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en matèria d’aigua i sanitat

Green Cross International i UN-Habitat han signat avui un acord de cooperació, amb l’objectiu d’aconseguir donar un gran pas global en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en matèria d’aigua i sanejament.

El president de Green Cross International i antic president de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), Mikhail Gorbatxov, ha dit: «Estic aquí avui per declarar que JA N’HI HA PROU!», acusant els governs del món d’haver fracassat en la consecució dels Compromisos presos en la Declaració del Mil·lenni fa exactament quatre anys. Durant els últims quatre anys, vint milions de nens han mort de malalties relacionades amb l’aigua i cents de milions de persones continuen vivint amb el malestar quotidià i la misèria vinculada amb la manca d’aigua i sanejament. Encara avui hi ha molt poca cosa per indicar que no enfrontarem amb la mateixa situació d’aquí a quatre anys.

«La gent del món ha de despertar-se, prendre responsabilitats, i prendre part en la gran missió humana que els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni han posat de manifest. Hem d’actuar amb el mateix sentit d’urgència que si fossin els nostres propis infants els que tinguessin set», ha insistit Gorbatxov.

En la cerimònia de signatura de l’acord, Ana Tibaijuka, vicesecretària general de les Nacions Unides i directora executiva d’UN-HABITAT ha dit: "És fonamental per fer aquest gran pas que hi hagi un apropament als valors humans que puguin portar canvis positius d’actitud i una nova ètica en la gestió de l’aigua o la sanitat en la societat i fundar les bases per a una nova governabilitat”. Més tard ha afegit que els actuals criteris de gestió de l’aigua potable i la sanitat han fracassat en l’intent d’oferir qualsevol canvi fonamental en el comportament de la gent i actituds personals i en els valors subjacents de la gent que pot influir en les decisions.

L’informe d’UN-Habitat L’aigua i la sanitat en les ciutats del món estima que a l’Àfrica uns 150 milions de residents urbans, que representen fins al 50% de la població urbana, no té un proveïment adequat d’aigua, mentre que 180 milions, o aproximadament el 60% de la gent que viu en àrees urbanes no disposa d’una sanitat adequada. En nuclis urbans d’Àsia, 700 milions de persones, que constitueixen la meitat de la població, no tenen aigua potable, mentre que 800 milions de persones, o el 60% de la població urbana, es troba sense una sanitat adequada. Pel que fa a l’Amèrica Llatina i el Carib, 120 milions d’habitants urbans, que representen el 30% de la població urbana, no tenen aigua potable. Les persones que no tenen accés a una sanitat adequada sumen 150 milions, el 40% de la població urbana.

Amb aquestes estadístiques alarmants, aquest acord és un pas important cap a una promoció d’un apropament basat en el dret a la gestió de l’aigua en els assentaments humans com una manera d’autoritzar els nuclis urbans pobres. En primer lloc, les dues organitzacions instal·laran un destacament de forces per integrar l’objectiu del dret a l’aigua en el treball dels programes d’UN-HABITAT com “Aigua per a les ciutats africanes”. Ambdues organitzacions reconeixen que l’aigua és una de les necessitats humanes bàsiques; que la crisi de l’aigua és global i la solució sostenible s’ha de trobar a nivell local; que la participació de la societat civil és essencial quant al a prevenció i la resolució del conflicte de l’aigua; i que l’accés a l’aigua potable i la sanitat bàsica no és un privilegi (és un dret fonamental). Els Valors Humans motiven els canvis sostenibles a llarg termini en actituds i un comportament que afectin el Dret a l’Aigua.