Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Anna Terrón (Patronat Català Pro Europa): “La immigració és fonamental per a la futura construcció d’Europa”

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

04 / 09 / 2004
Anna Terrón (Patronat Català Pro Europa): “La immigració és fonamental per a la futura construcció d’Europa”

Diversos experts han analitzat la perspectiva europea dels fluxos migratoris i les seves conseqüències en la futura Europa.

El director de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Andreu Claret, ha explicat en la seva intervenció que “la cultura europea i la cultura musulmana tenen a la Mediterrània el seu punt de contacte”. Per a Claret és la Mediterrània “el territori on primer s’experimenta la globalització perquè és aquí on hi ha els primers moviments humans”.

La representant del Patronat Català pro Europa, Anna Terrón, ha explicat que “abans el temes d’immigració no eren una preocupació central a la Unió Europea, però ara s’ha vist que és fonamental per a la futura construcció d’Europa”.

Per a Terrón, “la Unió Europea és el contrari de l'etnicisme, és la lluita contra el racisme i la xenofòbia”. Terrón ha afegit que “cal organitzar les institucions comunitàries per gestionar la immigració, sobretot després de l’ampliació a l’Europa de l’est”.

La representant del Patronat Català ha definit la immigració “com un terme que ho pot incloure tot, que ens interpel·la sobre la nostra relació amb els altres i amb nosaltres mateixos”.

El representant de l’Institut d’Estudis Estratègics i Internacionals (IEEI), Álvaro de Vasconcelos, ha afirmat que “hi ha una disfunció entre les polítiques d’immigració de la Unió Europea i els valors de la Constitució europea, d’una banda les polítiques d’immigració són defensives, intenten evitar l’entrada, es neguen els drets i l’accés a la democràcia i per l’altra, Europa s’amplia i és l’abanderada de la democràcia”.

Vasconcelos ha explicat que aquestes polítiques de defensa “pretenen la supervivència dels estats però no es té en compte que la immigració serà imprescindible per a la supervivència d’Europa”.

El representant de l’IEEI ha explicat que es “compara la problemàtica dels immigrants amb les amenaces de terrorisme, tràfic de drogues o d’armes”. Per a Vasconcelos, aquesta és una visió mancada de rigor ja que es veu com “la invasió dels bàrbars als països civilitzats”.

Vasconcelos s’ha referit a l’11-S i al fet que “s’ha afegit una nova problemàtica que és la qüestió de l’islamisme radical i el seu creixement en perifèries urbanes”. “Sovint es planteja la incompatibilitat entre la democràcia i l’islam i d'aquí sorgeix la idea del xoc de civilitzacions”, ha afegit Vasconcelos.

“Tots nosaltres som mestissos, Europa no té una identitat cultural única”, ha conclòs Vasconcelos.

De la seva banda, la membre del Centre d’Études et de Recherches sur le Monde Arabe (CERMAC), Bichara Khader, ha explicat que “Europa ha cregut ingènuament que el control de les fronteres exteriors dissuadiria la gent de migrar, però l'únic que ha fet és provocar l'increment de la immigració il·legal”.

Per a Khader “hi ha una contradicció interna en les polítiques d’immigració a Europa perquè d’una banda tenen lleis restrictives a l’entrada però per altra banda quan es necessita població treballadora es fan processos de regularització massius sense criteris clars”.

Khader ha parlat del concepte “població porqueria” de la qual ha dit que “és la metàfora de l’home prescindible, és aquella població que ningú no vol”.

Per a la representant de CERMAC Europa viu “anestesiada davant els problemes de la immigració, no reacciona a les injustícies i no es veuen les necessitats dels immigrants”. En aquest sentit, Khader creu que “els europeus són insolidaris, s’han desplaçat arreu del món i ara neguen aquest dret de moure’s pel món als països més pobres”.

Khader ha afirmat que “la frontera es converteix en un element de violència ja que estableix si una persona deixa de ser membre d'un estat”. Per això, “la ciutadania és un privilegi que dóna la capacitat de gaudir d'un territori i d’estar subjecte a certs drets”.

Khader creu que la lliure circulació de persones té en compte dos aspectes: “la superació de la frontera física i la superació de la frontera social: la integració”.

El representant de l’Organització Internacional del Treball, Ibrahim Awad, ha expressat que “si la política d’immigració fos adequada i no tingués errors no hauríem d'obrir processos de regularització tan sovint”. En aquest sentit, Awad creu que “són necessàries polítiques coherents amb objectius que el govern hagi marcat, ja que, si no, els principals perjudicats per aquesta mala gestió són els immigrants”.

El representant del Hamburg Institute of International Economics, Rainer Münz, ha parlat també del fet que Europa és ara receptora “però també va ser origen”. Per a Münz quan a Europa es parla d’immigrants “ens oblidem d’aquells que vénen dels països rics, però són els col·lectius d’immigrants de països pobres els que tenen més dificultats d’integrar-se”.

Per a Münz és necessària “la integració dels immigrants, que vol dir treure’ls dels marges de la il·legalitat i fer-los entrar en el mercat laboral”.

“Durant els propers 50 anys el nombre d'europeus minvarà en 60 milions per la reducció dels índexs de natalitat, tindrem al mateix temps uns 100 milions de persones que intentaran entrar al nostre mercat laboral des de països amb una piràmide demogràfica jove”, ha afegit Münz. “La immigració ha de ser un fet en el qual tots hem de guanyar, ha de ser un joc de guanys mutus”, ha conclòs Münz.