Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Bernard Cassen, director general de «Le Monde Diplomatique»: «Cal combatre la por per pensar lliurement»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

22 / 09 / 2004
Bernard Cassen, director general de «Le Monde Diplomatique»: «Cal combatre la por per pensar lliurement»

Les 141 preguntes del Fòrum (137): «Un altre món és possible després de l’11-S? Quin món?» El periodista Bernard Cassen ha manifestat que per crear un altre món és necessari eliminar «el virus liberal que afecta les nostres ments» i fomentar una educació capaç de combatre la idea que ens condueix «a la fatalitat de pensar que no hi ha cap alternativa». Ha qualificat d’«interessant i positiva» la proposta del president espanyol, José Luís Zapatero, de fomentar una aliança de civilitzacions amb el món islàmic, i ha advocat a favor del «no» a la Constitució europea «perquè en el cor del tractat manen les polítiques liberals que impedeixen la construcció d’una Europa solidària»

Bernard Cassen, periodista, professor de Ciències Polítiques i director general del rotatiu mensual «Le Monde Diplomatique», ha destacat aquesta tarda a l’Escenari de la Haima que tan sols França, Bèlgica, Alemanya, Espanya i Luxemburg, «i a vegades Grècia», estan d’acord amb la construcció d’una Europa que no estigui sotmesa als Estats Units: «Els altres països prefereixen la sobirania nord-americana», ha assegurat. Segons la seva opinió, les polítiques de la majoria dels governs queden molt lluny de satisfer les aspiracions dels respectius ciutadans: «Europa tan sols existeix com a opinió pública», ha observat.

Davant del nombrós públic que ha assistit a la sessió de Les 141 preguntes, Bernard Cassen ha afirmat que, dins de la globalització neoliberal, l’11-S ha servit per donar més espai i poder als interessos nord-americans: «S’ha agreujat una situació que no és nova. Des d’abans dels anys vuitanta, sabem que els Estats Units no toleraran que apareguin poders regionals, econòmics o militars. Aquest ha estat el missatge que han donat a Europa». Ha reiterat que l’administració Bush ha fet ús de la por «de l’amenaça permanent del terrorisme» per aconseguir els seus propòsits de cohesió i no li ha importat fomentar un xoc entre civilitzacions. Cassen ha proclamat que per crear un món diferent és necessari eliminar «el virus que afecta les nostres ments» i fomentar una educació capaç de combatre la idea que ens condueix «a la fatalitat de pensar que no hi ha cap alternativa». «Cal combatre la por per pensar lliurement», ha conclòs.

Després de vaticinar que «les polítiques dels Estats Units mai no consentiran la multiporalitat mundial», Cassen ha recalcat que «la meitat dels congressistes no tenen passaport perquè no els interessa el que passa a Europa». «Pateixen una ignorància tremenda. El president Reagan, per exemple, pensava que Jamaica era a la Mediterrània», ha recordat.

Per al director general de «Le Monde Diplomatique», ningú no intentarà desestabilitzar l’economia dels Estats Units per raons de mercat. Ha explicat que la desestabilització tan sols arribaria si el dòlar perdés l’estatus de moneda de reserva: «Seria un míssil tremend si Rússia decidia facturar el petroli en euros. És una cosa que no es produirà perquè seria com una declaració de guerra».

Ha qualificat d’«interessant i positiva» la proposta del president espanyol, José Luis Zapatero, de fomentar una aliança de civilitzacions amb el món islàmic. Tanmateix, ha ressaltat que no hem de pensar que el conflicte ja existeix i tampoc no s’ha d’afavorir la impressió que el món es divideix entre els països d’occident i els països islàmics: «Hi ha altres cultures, altres problemes.» En el context de la política espanyola ha destacat que les últimes eleccions generals «van ser una lliçó cívica i moral molt forta perquè van demostrar que el vot sí que serveix». Pel que fa a la retirada de les tropes de l’Iraq, ha raonat que Zapatero, fent realitat allò que havia promès durant la campanya, «va fer un servei enorme a la democràcia europea».

Bernard Cassen ha advocat a favor del «no» a la Constitució europea «perquè en el cor del tractat manen les polítiques liberals que impedeixen la construcció d’una Europa solidària». Ha admès que el moviment antiglobalització per si sol no pot canviar el món, però ha subratllat que iniciatives sorgides en el si d’aquest moviment com ara la «taxa Tobin», que pretén gravar els fluxos especulatius del capital financer, mereixen ara la consideració de líders polítics com el president Chirac.

Cassen ha defensat la llei francesa que prohibeix el vel i l’ús d’altres vestimentes de signe religiós a les escoles públiques per fomentar la laïcitat i la neutralitat en aquests centres, i ha denunciat que el problema del deute extern que pateixen els països en vies de desenvolupament s’ha de solucionar per evitar caure en un conflicte de misèria i fam encara pitjor.

Bernard Cassen és un dels més destacats defensors del moviment de l’altermundialització. El 1968 va cofundar la Universitat de Vincennes, que va convertir-se en la Universitat de Paris VIII dotze anys després. Professionalment vinculat a «Le Monde Diplomatique» des de 1973, actualment n’és el director general. Va presidir l’associació Attac (Acció per a la Taxació de Transaccions i Ajut al Ciutadà).