Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Federico Mayor Zaragoza proposa una refundació de les Nacions Unides que les faci més fortes

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

24 / 09 / 2004
Federico Mayor Zaragoza proposa una refundació de les Nacions Unides que les faci més fortes

A la sessió de clausura del Diàleg «Contribuint a l'Agenda Global», els ponents han plantejat la necessitat de reformar les institucions internacionals perquè s'adaptin al nou ordre mundial i ofereixin una major participació a la societat civil.

El secretari general de les Nacions Unides per a Assumptes Econòmics i Socials, José Antonio Ocampo, ha recordat que el món d'avui és molt diferent del que existia després de la Segona Guerra Mundial, quan es va fundar l'ONU. No obstant això, els tres pilars fundacionals de les Nacions Unides segueixen vigents: la pau, els drets humans i el desenvolupament dels pobles. Per a Ocampo, l'ONU ha de seguir sent el fòrum legítim de connexió entre els governs i la societat civil, però ha de vèncer dos obstacles: la fragmentació entre agències i organismes i la manca de control per part dels ciutadans per exigir el compliment dels acords.

Federico Mayor Zaragoza, president de la Fundació per a una Cultura de Pau, ha expressat la voluntat de les institucions internacionals d'emprendre reformes i adaptar-se a un món que ha canviat. Ha reptat aquestes institucions a no retreure's per manca de valentia, afirmant que ell no desitjaria que el seu nét li reprotxés «que no es van atrevir» quan encara hi eren a temps. Mayor Zaragoza ha recordat que l'ONU es va fundar amb molta esperança, però que amb el temps s’ha anat perdent l'ímpetu inicial. Per això ha demanat unes Nacions Unides refundades, que mantinguin les seves missions però que guanyin en transparència i equitat. Afirma que cal reforçar la institució, modificant les estructures; però quant a les idees que la sostenen, «no cal tocar ni una coma».

Com a colofó al Diàleg, Federico Mayor Zaragoza ha conclòs que els temes tractats en el debat «no són protestes, sinó propostes fetes a temps per aconseguir un altre món possible».