Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Ilari Rantakari: “Cal reinventar el paper de l'ONU dins d'un nou govern global”

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

24 / 09 / 2004
Ilari Rantakari: “Cal reinventar el paper de l'ONU dins d'un nou govern global”

Aquesta tarda ha tingut lloc la plenària de cloenda del diversos tallers del Diàleg “Contribuint a l'Agenda Global” de la mà dels seus relators

El relator de la sessió sobre arquitectura institucional per a una democràcia mundial, Ilari Rantakari, ha centrat el seu resum en la reforma de l'Assemblea General de l'ONU i la possibilitat de crear un parlament mundial. Rantakari ha dit que “l'Assemblea General és la forma més democràtica del món, però la seva democràcia es basa en la noció històrica que l'Estat-nació és el centre de la representativitat democràtica”.

Entre les conclusions, Rantakari ha citat que la participació de l'Estat-nació comporta dues crítiques per la seva falta de legitimitat: “No existeix la representació del poble i la territorialitat potser no és la forma més adequada per distribuir el poder”. Així doncs, Rantakari advoca per “reinventar el paper de l'Assemblea General dins d'un nou govern global, i per a això cal trobar un equilibri entre legitimitat i eficàcia”. “Necessitem un realisme informat des del punt de vista ètic, un compromís ferm al multilateralisme”, ha conclòs.

En relació amb la sessió de les institucions internacionals, el relator encarregat de resumir les ponències ha estat Luis Millet, qui ha explicat que “el debat de la reforma de les institucions internacionals ha assolit un to crític molt intens durant els últims anys”. Per a Millet, “existeix una progressiva erosió de l’Estat-nació”.

Millet ha afirmat que s'ha discutit sobre la problemàtica de la democràcia a causa del fet que “existeix democràcia sense llibertat i llibertat sense democràcia”. En aquest sentit, Millet ha afirmat que “són necessàries les reformes de les Nacions Unides que han d'equilibrar el consell de seguretat i ECOSOC”.

El relator de la sessió sobre governabilitat democràtica global i governabilitat multinivell, Muthoni Wankeyi, ha explicat que “les Nacions Unides viuen en un moment molt diferent del moment en què van ser creades”. Segons Wankeyi, els ponents de les diferents sessions han reconegut que “hi ha un dèficit democràtic i no es porten a la pràctica els programes de les Nacions Unides”. Aquest canvi de paradigma del paper de les Nacions Unides obliga a “potenciar la societat civil”. A més, Wankeyi ha explicat que “cal abordar les causes de la pobresa i no els seus efectes”.

Wankeyi ha afirmat que “no s'han d'abolir institucions internacionals sinó anar més enllà”, i que “davant del domini dels Estats Units cal fomentar el multilateralisme real, ja que existeix un dèficit democràtic entre els ciutadans, les institucions socials i les institucions internacionals”.

La relatora de la sessió sobre les reformes institucionals per a la pau, seguretat i la justícia en el món, Nadia Johnson, ha analitzat les reformes necessàries del Consell de Seguretat. Johnson ha afirmat que “les grans potències volen mantenir a qualsevol preu el seu poder en el Consell de Seguretat, en el qual segueixen governant els que van guanyar la Segona Guerra Mundial”. Per a Johnson, “cal millorar la legitimitat en la participació de l'Estat en el Consell de Seguretat i una de la formes de fer-ho és abolir el dret a vet”.

Johnson ha recordat també que durant les sessions “hi va haver un acord sobre la situació actual de l'ONU diferent de la de la seva creació” i ha expressat “la frustració contínua per la poca efectivitat de les resolucions de les Nacions Unides”. “Urgeix una reforma de la carta però no dels principis”, ha afegit. Per a Johnson, “la invasió de l'Iraq va ser il·legal des del punt de vista del dret internacional”.