Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Samir Amin, economista: «L’expansió del capitalisme ha convertit l’ésser humà en una mercaderia»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

24 / 09 / 2004
Samir Amin, economista: «L’expansió del capitalisme ha convertit l’ésser humà en una mercaderia»

Les «141 preguntes» del Fòrum (139): «Globalització: inevitable?, controlable?, substituïble?» L’economista egipci, Samir Amin ha respost que l’actual model de globalització «és evitable i gens desitjable». Ha assenyalat que pot aconseguir-se un altre món a través de l’alterglobalització «perquè crea un marc favorable al progrés social i defensa la diversitat cultural». Pel que fa al paper que juga Europa en el context internacional, ha dit que «les seves polítiques no tenen una estratègia comuna» i que «els seus projectes actuals reafirmen els principis neoliberals». Ha acusat els Estats Units de qüestionar els fonaments del dret internacional «atorgant-se la llicència d’emprendre la guerra preventiva contra qualsevol poble que consideri perillós».

Samir Amin (1931), economista i director del Fòrum del Tercer Món, organisme internacional per afermar els esforços intel·lectuals i les relacions entre els països d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, ha destacat aquest vespre a l’Escenari de la Haima que la globalització –«un fenomen que no té res de nou»–, comporta l’aprofundiment de les diferències que separen els diversos sectors socials. Ha manifestat que l’actual model de globalització «és evitable i gens desitjable», i ha assenyalat que un altre món és possible si s’opta per la via de l’alterglobalització: «És un sistema que provoca debats difícils, però que crea un marc favorable al progrés social i defensa la diversitat cultural. Des de les bases d’una interdependència negociable poden corregir-se les desigualtats que són producte de cadascuna de las fases per les quals ha passat el capitalisme».

Amin ha denunciat que l’expansió del capitalisme ha acabat afectant totes les fases de la vida, fins al punt que «ha convertit l’ésser humà en una mercaderia». Ha ressaltat que per assolir un progrés social just «cal anar cap a la reapropiació dels valors humans, aquells que, per exemple, afavoreixen el reconeixement de la diversitat cultural».

Ha acusat els Estats Units de qüestionar els fonaments del dret internacional que va sorgir després de la Segona Guerra Mundial i que significava la victòria de la democràcia sobre el feixisme: «Els Estats Units s’han atorgat la llicència d’emprendre la guerra preventiva contra qualsevol poble que consideri perillós, ja sigui des del punt de vista militar o econòmic. Això és el retorn a Hitler i significa esborrar de la història totes els triomfs que ha assolit la democràcia».

Pel que fa al paper que juga Europa en el context internacional, ha dit que fins ara la Unió Europea només s’ha distingit per potenciar un mercat únic i una moneda única: «Europa no ha anat més enllà. No té cap estratègia global. Els seus projectes actuals reafirmen els principis neoliberals». També ha subratllat que Europa permet l’objectiu dels Estats Units de mantenir una presència militar arreu del món, i ha criticat que hagi confiat la seva seguretat a un organisme com l’OTAN: «És com si Europa hagués delegat el càrrec de ministre d’Afers Exteriors a un general dels Estats Units. La independència europea passa per trencar amb l’OTAN».

Samir Amin és un dels pensadors neomarxistes més importants de la seva generació. Va desenvolupar els seus estudis sobre política, estadística i economia a París. Entre 1957 i 1960 va treballar en la administració egípcia del desenvolupament econòmic. Del 1960 al 1963 va ser conseller del govern de Mali. El 1970 es va convertir en director de l’Institut Africà de Desenvolupament Econòmic i Planificació amb seu a Dakar, Senegal. Actualment és director del Fòrum del Tercer Món, una associació formada per intel·lectuals d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina destinada a afermar els esforços intel·lectuals i els vincles entre els països del Tercer Món, també amb seu a Dakar.