Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els joves indígenes presentaran davant les Nacions Unides les seves conclusions sobre els drets dels pobles indígenes

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

09 / 08 / 2004
Els joves indígenes presentaran davant les Nacions Unides les seves conclusions sobre els drets dels pobles indígenes

Durant el cap de setmana passat, els quaranta joves participants en el programa de les Nacions Unides d'ajuda als pobles indígenes es van reunir per identificar els objectius de la pròxima dècada en matèria de drets dels pobles indígenes. Les conclusions d'aquesta trobada es reflectiran en un document que serà presentat a finals de setmana. El document es remetrà a l'Assemblea General de les Nacions Unides perquè es tingui en compte en el procés d'elaboració de la Declaració de Drets dels Pobles Indígenes.

El desembre del 2004 conclourà la dècada dels pobles indígenes, un termini que les Nacions Unides es va imposar per aportar solucions als seus problemes. En aquests deu anys s'ha treballat en la redacció d'una Declaració de Drets dels Pobles Indígenes que constarà de 45 articles, dels quals només s'han aprovat dos. Són els articles que reconeixen els drets individuals de ciutadania i d'igualtat entre homes i dones. El retard en l'aprovació de la resta d’articles prové de les divergències en el debat sobre els drets col·lectius, que plantegen temes tan conflictius com el dret a l'autodeterminació, el control del territori i els recursos naturals. Molts països membres de les Nacions Unides estan bloquejant els acords perquè veuen perillar els seus interessos econòmics o polítics.

Julian Burger, responsable del programa indígena de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, s'ha lamentat d'aquest retard, però ha anunciat una segona dècada dels pobles indígenes. «Per establir els objectius de la pròxima dècada, a les Nacions Unides volem consultar el punt de vista dels propis indígenes i escoltar què és el que reclamen de nosaltres», ha afirmat Burger.

La futura declaració servirà de marc de referència perquè els Estats treballin sobre els drets dels pobles indígenes, com actualment succeeix amb la Declaració Universal dels Drets Humans. «Quan els pobles indígenes coneguin els seus drets, podran reclamar-los i denunciar davant els seus governs les situacions d'abús», ha proclamat Burger.

Un membre del grup de treball de les conclusions, el representant del poble maia mam de Guatemala, Daniel Domingo López, ha exposat els motius de la presència dels joves indígenes en els actes de celebració del Dia Internacional dels Pobles Indígenes al Fòrum Barcelona 2004: «Estem en aquest marc del Fòrum per demanar la nostra lliure determinació, el respecte a les nostres tradicions i que els drets humans siguin per a tots els humans». A continuació, ha reclamat un canvi d'actitud envers els pobles indígenes, que no són «algú a qui salvar», sinó part de la humanitat. També s'ha lamentat de la poca utilitat que té reconèixer els drets d’un poble si no se li atorguen també normes que els facin respectar i recursos econòmics per desenvolupar-los.

Per la seva part, Maya Mollen, representant de la comunitat innu montagnese de Quebec (Canadà), ha demanat un major esforç per part dels mitjans de comunicació i de les cultures dominants per conèixer els valors dels pobles indígenes.