Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Els joves indígenes busquen noves fórmules de defensa dels seus drets

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

06 / 08 / 2004
Els joves indígenes busquen noves fórmules de defensa dels seus drets

Els joves indígenes es reuneixen avui i demà al Fòrum per avaluar l'impacte del programa de beques de les Nacions Unides per ajudar-los a utilitzar els mecanismes de defensa dels seus drets en instàncies internacionals. Aquesta trobada és un pas previ a la sèrie d'activitats que realitzaran els pobles indígenes en el marc del Festival Mundial de la Joventut i que assolirà el seu zenit dilluns 9 d'agost, Dia Internacional dels Pobles Indígenes del Món.

Un total de 42 joves indígenes treballaran avui, divendres, i demà, dissabte, en l'avaluació del programa de les Nacions Unides per ajudar els pobles indígenes a utilitzar els mecanismes adequats per reivindicar i defensar els seus drets davant organismes internacionals. Fins ara, s'han beneficiat d'aquest programa de formació uns setanta indígenes de tot el món. L'objectiu d'aquesta reunió és comprovar l'impacte del programa en les comunitats indígenes, analitzar els punts forts i febles d'aquestes comunitats i establir noves línies d'actuació amb vistes al futur que permetin reforçar les comunitats indígenes en la seva lluita pels seus drets.

Pedro Ralda, coordinador de Fòrum Diàlegs; Marina Gallés, del Festival Mundial de la Joventut; Eulalia d'Ortado, del Fons de Voluntaris per als Pobles Indígenes de les Nacions Unides, i Miriam Masaquiza, kichwa salasaca d'Equador, han estat els encarregats de presentar les activitats que realitzaran els delegats dels pobles indígenes en el marc del Festival Mundial de la Joventut que se celebra al Fòrum.

Ralda ha destacat la col·laboració entre el Fòrum, el Festival i l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans en aquests actes, que reuniran representants de més de trenta pobles indígenes dels cinc continents.

Per part seva, Eulalia d'Ortado ha qualificat el Fòrum de «marc excepcional per avaluar aquest programa i realitzar activitats que atreguin el públic», com els esdeveniments que tindran lloc el proper dilluns 9 d'agost, que tractaran temes de salut i educació en relació amb els indígenes, en el marc del Festival de la Joventut.

Miriam Masaquiza ha destacat: «Els pobles indígenes no som només un tema d'estudi, sinó persones que vivim i pensem, amb els nostres propis sistemes, encara que, lamentablement, han intentat desposseir-nos de tot». La kichwa equatoriana ha afegit que els indígenes sempre han estat lluitant: «Ara hem de seguir lluitant, perquè res és gratis per a nosaltres». Miriam Masaquiza ha demanat el suport d'organismes i governs per donar a conèixer els drets de les comunitats indígenes entre la pròpia població, a fi que puguin reivindicar-los. I ha afegit: «Seguirem subsistint malgrat els problemes, malgrat que hem estat desplaçats dels nostres territoris i ens han tret els recursos, han reduït l'educació i han minimitzat la nostra existència».

El dia 9 d'agost, coincidint amb el Dia Internacional dels Pobles Indígenes, que són 300 milions d'habitants de tot el món, el Festival Mundial de la Joventut tractarà sobre la diversitat cultural, un dels eixos del Fòrum. Així, aquest dilluns, els pobles indígenes tindran tres intervencions a l’Speakers' Corner del Fòrum, un estand interactiu amb diversos debats i activitats per al públic, i també participaran a l'espai de les «141 preguntes per a 141 nits» amb el tema «Podem ser indígenes al segle XXI?», a càrrec de dos joves líders indígenes.