Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Upaluk Poppel, Inuit de Nuuk (Groenlàndia)

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

09 / 08 / 2004
Upaluk Poppel, Inuit de Nuuk (Groenlàndia)

Seria molt avorrit que no hi hagués diferències

1.- Què és el més representatiu de la cultura inuit?
El poble inuit es reparteix en diferents estats com Alaska, Canadà i Groenlàndia. Som uns 150.000 en total i hi ha diferències entre uns i altres.
Jo, per exemple, sento que tinc dues identitats, una groenlandesa i una altra danesa, ja que Groenlàndia va ser colonitzada per Dinamarca. Però danesos i inuits tenim una manera diferent de pensar, de veure el món. Nosaltres som més silenciosos i reservats, ja que el nostre país va estar molt temps aïllat, allunyat de les relacions internacionals. En qualsevol cas, els inuits, siguem d'on siguem, tenim una cultura en comú, una llengua, les mateixes històries i la necessitat de mantenir-nos en contacte els uns amb els altres. Cada quatre anys ens reunim en un lloc diferent i el 2006 serà a Alaska.

2.- Quina informació consideres indispensable que passi a les futures generacions?
Mantenir la nostra llengua. És important transmetre-la als joves; igual que és important que aprenguin la nostra cultura. Encara que avui dia amb la globalització, de la mateixa manera que cal protegir, també cal intentar evolucionar perquè si només intentes mantenir el que tens ho acabes perdent.

3.- Què hauríem d'aprendre les societats no indígenes del teu poble?
El respecte. Per exemple, els danesos no parlen la meva llengua perquè per a ells és molt difícil i perquè nosaltres sí parlem danès. El problema és que podem acabar perdent la nostra llengua. És necessari aconseguir una bona entesa entre els pobles indígenes i els que no ho són i ser conscients que seria molt avorrit que no hi hagués diferències i que tots fóssim iguals, perquè la diversitat cultural és la cosa més interessant que tenim. Com es pot viure sense identitat? Si tens una identitat estàs viu, si no, no.

4.- La condició d'indígena va necessàriament lligada a la de naturalesa?
Sí. Per a nosaltres és molt important perquè una bona part del nostre poble són caçadors i nòmades, i la naturalesa ha de ser preservada i atesa. Actualment, a Groenlàndia, estan desapareixent moltes espècies d'animals i peixos.

5.- La lluita dels pobles indígenes per la seva identitat ha de portar-se a nivell global, internacional?
Sí. D'una banda, mantenir la identitat és molt difícil perquè internacionalment tot està cada vegada més barrejat i més uniforme; però d'altra banda, és important que ens coneguin, que sàpiguen de nosaltres per entendre'ns millor i respectar-nos.

6.- Per què estudies drets humans?
Quan, després de la Segona Guerra Mundial, Dinamarca i EUA van arribar a un acord per cedir als militars americans part de la nostra terra per dur-hi a terme programes d'investigació sense comptar amb la nostra opinió, molta gent es va veure obligada a anar-se'n a viure a altres terres. Això és una cosa que em va marcar profundament i vull ajudar les persones a defensar els seus drets i a viure millor.

7.- En la vostra llengua teniu un terme específic per referir-vos als que no són indígenes? Què significa?
Qallunaat, que significa «gent danesa».

8.- Quin tipus de colonialisme creus que heu d'encarar al segle XXI?
Avui dia sembla que no hi ha colonització, no es veu perquè es fa amb diners i és molt més subtil. Per exemple, nosaltres, els inuit de Groenlàndia, volem ser independents i recuperar la nostra terra, però el govern danès no hi està d'acord. No obstant això, encara que ens diu que no, ens ofereixen diners per invertir i millorar les nostres condicions de vida i moltes vegades... s'accepta. Els diners ceguen la gent.

9.- Com es pot combatre el perill de perdre la diversitat cultural i humana del planeta?
No crec que es pugui aturar. Però penso que és important que hagi llibres i museus que recullin i expliquin la nostra cultura perquè es pugui transmetre i no es perdi, així com defensar que la nostra riquesa no surti de Groenlàndia perquè d’altres guanyin diners exhibint-la, com passa amb gran part del patrimoni egipci, que no està a Egipte.

10.- Què esperes aconseguir en aquesta trobada al Fòrum Universal de les Cultures?
Contactes i relacions amb gent de totes parts del món per aconseguir una millor entesa entre cultures diferents.

11.- Quin és el somni del teu poble?
Independència per mantenir la nostra terra i la nostra identitat.