Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Luis Balairón: «Les grans quantitats d’emissions de diòxid de carboni alteren la composició de l’atmosfera»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

03 / 06 / 2004
Luis Balairón: «Les grans quantitats d’emissions de diòxid de carboni alteren la composició de l’atmosfera»

La sessió «Riscos ambientals: qui pagarà la factura?» del diàleg «Energia i desenvolupament sostenible» ha comptat amb la presència d’experts que han analitzat l’escalfament de la terra i el canvi climàtic i quines són les possibles solucions o prevencions per a aquest problema

El membre de l’Institut Nacional de Meteorologia, Luis Balairón, ha centrat el problema ambiental en les emissions de diòxid de carboni que alteren la composició de l’atmosfera. En aquest sentit, Balairón ha explicat que «mai no s’havien vist nivells de diòxid de carboni com els actuals, i que només són comparables als de fa 15 milions d’anys, per la qual cosa és imprescindible mantenir-se en aquest límit i no sobrepassar-lo, ja que això seria perillós». Balairón ha afegit que si augmenten les emissions, l’efecte hivernacle ens pot portar a un canvi climàtic irreversible. En aquest sentit, l’expert de l’INM ha explicat que «els científics estem segurs que el nostre planeta reaccionarà a aquests nivells de diòxid carboni però encara no sabem com».

Luis Bailarón ha explicat també que el canvi climàtic provoca un escalfament major en els pols que no pas a l’equador i que les precipitacions augmenten a escala mundial encara que disminueixin en les zones tropicals. «Un món més calorós és també un món més humit», ha afegit. Bailarón ha fet algunes consideracions en relació amb el canvi climàtic, que suposa un risc ja que es desenvolupa i depèn de l’increment demogràfic, de l’energia i del desenvolupament. Luis Bailarón ha afegit que «cal tornar a considerar els valors mediambientals i donar importància al desenvolupament sostenible abans d’entrar en un canvi brusc».

El secretari general de l’Associació Espanyola de Productors d’Energies Renovables (APPA), Manuel Délas, ha explicat quins són els beneficis de les energies no convencionals. En aquest sentit, Délas ha apuntat que «les energies renovables tenen un impacte ambiental 31 vegades inferior a les energies convencionals, i que l’energia eòlica és 4 vegades més neta que el gas natural». Délas creu que l’activació del Pla de Foment de les Energies Renovables 2000-2010 suposarà que el 29% de l’energia serà verda. El secretari general de l’APPA, ha dit que les polítiques energètiques «cal pensar-les en termes d’eficiència, estalvi i obtenció d’energies netes».

El representant de l’Agència Espacial Europea (ESA), Estefano Grucci, ha destacat la importància de la visió espacial en termes mediambientals. Grucci ha explicat que «la informació espacial és molt útil per actuar i avaluar els fenòmens ambientals. Així per exemple ens va ser molt útil en el cas del Prestige». En aquest sentit, Grucci ha explicat que «les dades que ens proporciona el satèl·lit ens donen una idea sobre els comportaments mediambientals i pot millorar la presa de decisions».