Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Mikhail Gorbachov: «No tenim com a objectiu crear un règim autoritari, però de vegades hem d’emprar l’autoritarisme»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

02 / 06 / 2004
Mikhail Gorbachov: «No tenim com a objectiu crear un règim autoritari, però de vegades hem d’emprar l’autoritarisme»

En la presentació del Diàleg sobre «Energia i desenvolupament sostenible», el president de la Green Cross International, Mikhail Gorbachov, es va mostrar comprensiu en la utilització puntual de mètodes autoritaris per part del Govern de Putin, tot i que va dir que Rússia ha optat per la llibertat, la democràcia i els drets humans.

«El nostre problema és que hem de construir una democràcia. Jo sempre dic als americans que volem una democràcia millor que la seva, encara que no és fàcil. Portem 270 de domini mongol, 200 anys més de feudalisme sota el règim comunista, i és clar, pensar en un país democràtic en aquests moments es fa difícil. Els americans pretenen que construïm una democràcia en 200 dies quan ells l’han feta en dos-cents anys». Gorbatxov va afegir que el 80% de la gent al seu país volen viure en un país lliure i democràtic i que Rússia ha emprès aquest camí.

Gorbatxov va insistir en la importància de l’acció de la societat civil de cara a canviar les relacions entre política i poder i configurar un nou ordre mundial on ètica i negoci siguin compatibles. «La vida ens demostra –va dir– que els negocis i la política no resolen els problemes i han fet tot el possible per silenciar la societat civil. El poder ha inventat que l’ètica i els negocis no són compatibles per justificar les seves accions. Però ara està canviant aquesta relació triangular entre poder, negocis i societat civil, perquè en un món globalitzat la política no obtindrà cap resultat sense l’ètica», va sentenciar.

A una pregunta de la televisió polonesa sobre què podien fer personatges com ell en el tema del terrorisme, Gorbatxov va dir que el terrorisme no es pot justificar de cap manera i que el més important és «veure a qui pertanyen els centres de finançament del terrorisme». Però va afegir que tant o més important és resoldre la pobresa al món, perquè els terroristes especulen amb els aspectes que es deriven de la pobresa. «S’ha d’actuar entre aquells que passen gana o viuen amb dos dòlars diaris, perquè aquests estan disposats a servir el diable; fins i tot morir és un mèrit per a ells. Els terroristes tenen una psiquis especial, formada a partir d’una mena de fonamentalisme ideològic o religiós.»