Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Cora Weiss: «La pau no es troba a l’ADN, cal aprendre-la»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

26 / 06 / 2004
Cora Weiss: «La pau no es troba a l’ADN, cal aprendre-la»

«Com educar en la cultura de la pau» és el tema que tracta avui el diàleg «Cap a un món sense violència». Durant la sessió plenària del matí els ponents han assenyalat que vivim en una cultura de violència i han presentat diverses propostes per eradicar-la

Antoni Soler, vicepresident de la Fundació per la Pau, ha denunciat «la falsa disjuntiva entre la violència i la passivitat». Segons ell, cal promoure un rebuig tan radical o més cap a una i cap a l’altra. Per això, ha suggerit que cal revelar-se però sense perdre el respecte pels contrincants. També ha convidat l’auditori a no traspassar el repte del canvi social a la propera generació i assumir com a adults que som les nostres responsabilitats.

Com a representant de l’Asociació Internacional d’Educadores por la Paz (Mèxic), Glòria Ramírez, ha exposat la necessitat urgent de buscar consens entre tots els actors en l’educació per la pau i els drets humans. Ramírez ha lamentat que a l’Amèrica Llatina ser educador és un risc i ha advocat a favor del fet que l’educació digna sigui un dret per la humanitat.

Marta Santos País, directora de Planificació de la UNICEF, ha remarcat la importància de l’educació com a element estratègic per construir la pau. Durant la ponència ha defensat una nova aproximació als infants com a «potencial únic per canviar el món; com a part de la solució i no del problema».

José Luis Bautista, en nom de les escoles concertades, ha explicat el programa de prevenció de la violència que s’aplica als seus centres educatius. L’experiència, segons Bautista, els ha encaminat ara a considerar «més important l’educació en valors que l’expedient acadèmic» i els ha convençut que una millor educació «es basa més en la formació que no pas en fulletons»

Finalment, Cora Weiss, presidenta del The Hague Appeal for Peace (Crida per la Pau de La Haia), ha fet un parell de preguntes retòriques: «Ensenyem els estudiants a fer diners o a fer una diferència en el món? A convertir-se en bons investigadors o en bones persones». Weiss ha insistit en la necessitat d’educar en la pau perquè «la pau no es troba a l’ADN». L’única manera, segons pensa, «és integrar una aproximació holística de l’educació per la pau». Per a Weiss «els professors són les persones més importants del món perquè una altra manera és possible i és a les nostres mans».