Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > El diàleg Orient-occident de Casa Àsia incorpora al Fòrum un espai per al diàleg entre civilitzacions

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriors



Últimes notícies
 

26 / 06 / 2004
El diàleg Orient-occident de Casa Àsia incorpora al Fòrum un espai per al diàleg entre civilitzacions

Shirin Ebadi, Premi Nobel de la Pau, participa en aquest diàleg, que se celebra de l’ 1 al 3 de juliol al CCI de Barcelona
El Diàleg Orient-Occident, coordinat per Casa Àsia i organitzat pel Fòrum Barcelona 2004, té com a finalitat impulsar un fòrum de discussió i anàlisi sobre el paper que tenen els intercanvis entre civilitzacions d’Orient i Occident. El principal objectiu d’aquesta iniciativa, l’antecedent de la qual es troba en la resolució de Nacions Unides per a promoure el Diàleg entre civilitzacions, se centra en fomentar el desenvolupament sostenible, les relacions internacionals i la pau, així com en involucrar els dirigents polítics, acadèmics, intel·lectuals, artistes, ONG’s i governs en la promoció d’aquest diàleg. Shirin Ebadi, Premi Nobel de la Pau 2003 i defensora dels Drets Humans, en la seva primera visita a Espanya, hi participa essent l’encarregada de la cloenda, mentre que Mahathir Bin Mohamad, ex primer ministre de Malàisia, inaugurarà el Diàleg Orient-Occident, que se celebrarà de l’1 al 3 de juliol al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB).


Els tres dies de sessions del diàleg, inclòs dins el bloc “Globalització i desenvolupament”, s’articulen en sis taules rodones centrades en els següents eixos temàtics: el Diàleg Orient-Occident: passat, present i futur; Orient i Occident i la transformació del sistema internacional. Un nou diàleg per a un nou món; Ètica i globalització: valors globals, valors locals; Cultura, desenvolupament i models socioeconòmics. Una visió comparada d’Àsia i Amèrica Llatina; La raó i l’esperit al segle XXI: el diàleg indispensable; Diàleg i creativitat: art, ciència i cultura.

Entre d’altres ponents, que participen en aquestes sessions, cal mencionar a Fidel Ramos, expresident de les Filipines; Raimon Panikkar, filòsof; Ahmed Rashid, corresponsal per a Pakistan del “Far Eastern Economic Review”; Mario Artaza, director executiu d’APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation); Robert Cooper, director general per a Afers Exteriors de la Secretaria General del Consell de la Unió Europea; Tu Weiming, director del Harvard-Yenching Institute de la Universitat de Harvard; i George Corm, professor de la Universitat de Saint Joseph (Beirut) i exministre de finances del Líban.

El Diàleg Orient-Occident vol servir de plataforma per a afavorir la prevenció de conflictes polítics, econòmics o socials tant internacionals com nacionals i locals, minimitzar els prejudicis i la desconfiança, i afavorir l’enteniment mutu, la tolerància i el diàleg, a través d’un actiu intercanvi d’idees, visions i aspiracions comunes.

El Diàleg Orient-Occident té com objectiu a curt termini propiciar un debat constructiu i crític sobre els temes que separen i apropen a Orient i Occident, i implicar a la societat civil per tal que hi participi activament.

La conclusió del diàleg es materialitzarà en un document, que també recollirà les ponències dels participants en les taules rodones.

L’objectiu a mig termini del Diàleg Orient-Occident és convertir-se en un fòrum anual permanent per al diàleg entre Orient i Occident, amb seu a Barcelona per tal que líders mundials dels més diversos àmbits (polític, econòmic, social i acadèmic) i representants d’organitzacions no governamentals intercanviïn de forma lliure i independent les seves idees i punts de vista sobre la importància de la relació entre Orient i Occident.