Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Alfredo Sáenz (BSCH): «No té sentit fer un model de bon govern homogeni per a totes les empreses i tots els països»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

21 / 07 / 2004
Alfredo Sáenz (BSCH): «No té sentit fer un model de bon govern homogeni per a totes les empreses i tots els països»

La sessió sobre «Govern corporatiu: perspectives, reptes i responsabilitats» ha analitzat les tasques de l’alta direcció per aconseguir l’èxit de l’empresa

El vicepresident i conseller delegat del Banc Santander Central Hispano (BSCH), Alfredo Sáenz, ha explicat que el govern corporatiu «ha de ser el pilar de les empreses i per tant és important que tant el consell administratiu com l’alta direcció creguin en aquest govern per poder avançar». Sáenz ha dit que un consell de direcció responsable ha «d’estar en sintonia amb l’estratègia de l’empresa, ha d’estar format per bones persones amb ètica i professionalitat i ha de tenir bones condicions de treball».

«El consell ha de creure en el bon govern com a estratègia i no com a amenaça», ha afegit Sáenz. Per al membre del BSCH, «cal que els consellers tinguin part del capital de la companyia i que tinguin el poder suficient alineat amb les responsabilitats que tenen».

Per a Sáenz, «és important l'autoregulació però no té sentit fer un bon model homogeni per a totes les empreses i països, cal que cada país adopti el model més adient». Malgrat la importància de l’autoregulació «això no vol dir que les empreses no tinguin l’obligació legal de mantenir la transparència en el seu govern. El més important és la qualitat de les persones més enllà de l’existència de normatives», ha afegit Sáenz.

Sáenz s’ha mostrat preocupat per l’aprovació de la llei Sarbanes-Oxley aprovada el juliol als Estats Units i per la possible aplicació en empreses europees. La llei s’ha dissenyat per restablir la confiança en els informes financers corporatius i la transparència administrativa. Aquest nou document requereix que les empreses, sobretot les mitjanes, implementin polítiques, procediments i controls per millorar la disponibilitat, precisió i el caràcter privat de la informació. Sáenz ha explicat que «està preocupat pel paper del model de bon govern anglosaxó i americà que dóna als consellers la independència». En aquest sentit, Sáenz considera que «tots els consellers han de tenir independència i no és bo crear blocs entre els interns i els externs».

La professora de Direcció General de Harvard Business Schoool de Boston, Lynn S. Paine, ha explicat que el govern corporatiu afecta «tots els membres d’una empresa i és bàsic per arribar a l’èxit de l’empresa a llarg termini». Paine ha dit que l’ètica es basa en la direcció que pren l’empresa i en la qualitat dels líders, i ha afegit que «l’ètica de l’empresa pot no ser bona però seria pitjor si els líders no tenen valors ètics».

El membre de Nestor Advisors Ltd., Stilpon Nestor, ha explicat que les empreses europees «no han de prendre el model dels Estats Units o de la Gran Bretanya en termes de govern corporatiu, ja que les seves polítiques es basen en la llei Sarbanes-Oxley». Nestor proposa que les empreses europees es fixin en les directrius de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) per al funcionament i ha precisat que aquestes directrius es basen en «la qualitat del consell d’administració, de la informació, dels incentius, de la protecció dels accionistes i dels acords».