Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Actualitat > Notícies > Guillermo Cardoza: «Molts països han sortit perjudicats amb la globalització»

NOTíCIES

Últimes notícies

notícies anteriorsÚltimes notícies
 

20 / 07 / 2004
Guillermo Cardoza: «Molts països han sortit perjudicats amb la globalització»

El director del Centre Euro-llatinoamericà de l'Institut d'Empresa de Madrid ha apuntat que el tipus de «transnacionalització» tecnològica que es realitza no beneficia als països pobres i ha posat l'exemple dels pocs beneficis portats per les maquiladores a Mèxic.

Guillermo Cardoza, director del Centre Euro-llatinoamericà de l'Institut d'Empresa de Madrid ha assenyalat aquesta tarda que «no tots els països han sortit beneficiats amb la globalització, sinó que molts han sortit perjudicats. Països d'Àsia, Àfrica, Amèrica Llatina i l'antiga Unió Soviètica han vist augmentar la seva pobresa».

D'acord amb la seva intervenció a la sessió «Empresa i globalització» del Diàleg «El paper de l'empresa al segle XXI», l'actual model de globalització és asimètric i excloent, les forces del lliure mercat no distribueixen la riquesa i cal la intervenció dels governs i les organitzacions internacionals.

A la seva intervenció ha assegurat que «el comerç financer és 50 vegades més gran que el comerç real, l'ajuda al desenvolupament es troba al seu nivell més baix des de 1947, quan el Pla Marshall, i existeix una desproporció en les negociacions entre les empreses transnacionals i els governs».

En aquest sentit, Cardoza ha apuntat que «es requereix un nou pacte global que redefineixi el desenvolupament. L'ajuda al desenvolupament no pot ser "assitencialista" sinó que ha d'ajudar en la creació de capacitats tècniques i administratives per a la transició d'aquests models a uns de més favorables, doncs l'actual model de globalització és empobridor».

Així mateix, ha dit que «Mèxic és receptor d'empreses maquiladores, que quan van ser creades, fa ja 30 anys, van permetre al país resoldre el problema de l'ocupació, però ha estat una ocupació de baixa qualitat, amb salaris molt baixos, molt poca preparació per a realitzar la feina i aquestes maquiladores no s'han travat a l'economia nacional, doncs el component mexicà en el producte final és molt baix, no hi ha transferència tecnològica a Mèxic i, per tant, aquest tipus de "transnacionalització" no beneficia el país».

Ha conclòs que l'actual globalització excloent i fragmentada ha de ser substituïda per una «globalització influent, solidària i sostenible».