Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Diversitat i identitats en els llenguatges narratius > Compromís i referencialitat literària
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Compromís i referencialitat literària
Diàleg de referencia: Diversitat i identitats en els llenguatges narratius

La referencialitat literària de l’escriptor no s’ha de confondre amb la seva referencialitat moral. L’escriptor ha de tenir un compromís moral i social amb la seva obra, però això no el converteix en referent moral de la societat, malgrat que en molts casos la societat tendeix a erigir-lo com a tal.

L’escriptor ha de ser un referent literari i adquirir un compromís social i moral amb la seva obra, però això no significa que es converteixi en un referent moral per a la societat.

En aquest sentit, el premi Nobel de literatura, José Saramago, va expressar que l’escriptor no ha de ser mai un referent moral per a la societat, però sí que ha de tenir un compromís moral i social amb la seva obra.

El debat sobre la referencialitat moral de l’escriptor s’ha discutit en diverses sessions del diàleg. Arturo Pérez-Reverte ha estat contundent amb el tema en afirmar que «la ideologia personal no ha de ser necessàriament igual a la literària», i que, per tant, l’escriptor no pot ser mai considerat un referent moral.

Tanmateix, Eduardo Mendoza es va referir a la creació i al compromís moral que l’escriptor ha de tenir amb la seva obra, ja que a partir de l’obra mateixa es contribueix a la construcció de la moral i, en aquest sentit, més que la referència moral de l’escriptor, el que cal tenir en compte és el compromís amb la seva creació.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Diàleg amb Jean Paul Lederach
 
IF Imaginació, narració i realitat
 
AS El Quixot i el pensament modern
 
IF Ètica universal i transferencial d'El Quixot
 
IF Lectura ètica vs. lectura política.