Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI > Cultural Competence
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Cultural Competence
Diàleg de referencia: Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI

Gran part dels metges que integren els serveis sanitaris de països africans, tant públics com privats, es formen en universitats europees o nord-americanes. En aquestes universitats reben una formació marcada pels valors occidentals. Una vegada tornen a exercir en els seus països d’origen, sovint de gran diversitat cultural i religiosa, aquests professionals es troben amb moltes dificultats per a tractar els seus pacients. Les concepcions de salut i malaltia són molt diferents. Per exemple, en diversos països africans, es considera que la verola atorga poders sobrehumans a qui n’està afectat. A més, els metges no entenen el dialecte que es parla en la zona on són destinats ni tenen en compte les creences i costums dels seus pacients.

Hi ha, per tant, barreres culturals que impedeixen una relació eficient entre el professional i el pacient: els primers no coneixen suficientment la cultura autòctona, fet que no incentiva els pacients a acudir als centre mèdics.

Davant d'aquesta situació, es proposa dotar els professionals de competències i coneixements culturals (Cultural Competence) amb l’objectiu d’augmentar la seva consciència de la dimensió cultural de la vivència de malaltia-salut dels pacients. Això es faria possible incloent assignatures sobre valors culturals en els programes acadèmics de les universitats occidentals que imparteixin carreres sanitàries.

Es reivindica, doncs, l'estudi de valors multiculturals en la medicina occidental amb l’objectiu d’obtenir resultats positius en el continent africà, que tinguin en compte una diversitat cultural i religiosa molt complexa, amb diferents concepcions de salut i malaltia.

Aquesta capacitació, complementària a la formació mèdica, facilitaria l'establiment del necessari diàleg entre professional i pacient. Això faria que el professional fos conscient de la cultura en el si de la qual treballa i de com aquesta facilita o dificulta la superació de la malatia.

Problemàtica:
Gran part dels metges que integren els serveis sanitaris de països africans, tant públics com privats, es formen en universitats europees o nord-americanes. En aquestes universitats reben una formació marcada pels valors occidentals. Una vegada tornen a exercir en els seus països d’origen, sovint de gran diversitat cultural i religiosa, aquests professionals es troben amb moltes dificultats per a tractar els seus pacients. Les concepcions de salut i malaltia són molt diferents.

Proposta:
- Dotar els professionals de competències i coneixements culturals (Cultural Competence) amb l’objectiu d’augmentar la seva consciència de la dimensió cultural dels pacients. - Establir un diàleg entre professional i pacient. - El professional ha de ser conscient de la seva cultura. - Incloure assignatures sobre valors culturals en els programes acadèmics de les universitats occidentals que imparteixin carreres sanitàries.

Conclusions:
Necessitat d’incloure valors multiculturals en la medicina occidental amb l’objectiu d’obtenir resultats positius en el continent africà, que tinguin en compte una diversitat cultural i religiosa molt complexa, amb diferents concepcions de salut i malaltia.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Religions minoritàries
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
AS Diàleg Orient-Occident
 
IF Cooperació nord-sud adequada