Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Pobresa, microcrèdits i desenvolupament > El microcrèdit: columna vertebral del desenvolupament social.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
El microcrèdit: columna vertebral del desenvolupament social.
Diàleg de referencia: Pobresa, microcrèdits i desenvolupament

L’impuls de les microfinances com a element de creixement econòmic s’ha convertit en l’eix de desenvolupament social de les comunitats més necessitades. Els projectes d’educació, capacitació, sanitaris i d’habitatge proposats al voltant dels microcrèdits són el motor d’expansió de reducció de la pobresa en moltes d’aquestes comunitats. A més, la independència i la millora econòmica de les classes i els grups tradicionalment exclosos trenca amb les estructures socials i genera nous models socials, noves pautes de conducta i bones pràctiques.

L’aportació de les microfinances a l’univers social de les comunitats en vies de desenvolupament està resultant molt enriquidora. La pràctica dels microcrèdits ha suposat una gran revolució cultural en concedir crèdits per a micronegocis a aquelles persones que per la seva condició de pobresa, analfabetisme i discriminació social normalment estan excloses d’aquests privilegis. Els beneficiaris, capaços d’emprendre un petit negoci, milloren la seva qualitat de vida i contribueixen a la creació de riquesa local potenciant el mercat interior. Els microcrèdits s’han d’entendre com un conjunt d’accions no aïllades que fomenten el desenvolupament social en general i no únicament econòmic. Les organitzacions canalitzadores de microcrèdits inclouen als seus programes projectes de capacitació, educació per a infants, millores sanitàries i de costums alimentaris amb l’objectiu de maximitzar els resultats i garantir un desenvolupament complet i una sortida total de la pobresa. Addicionalment, aquestes entitats financeres i organitzacions emissores de microcrèdits han diversificat els seus serveis de microfinances oferint préstecs per a l’educació, assegurances de vida, mútues mèdiques o fons de pensions per a la jubilació que afavoreixen el desenvolupament i fomenten les bones pràctiques. Aquest sistema està apoderant de forma significativa aquells grups socials que tradicionalment han estat exclosos, com és el cas de les dones, que són les principals beneficiàries dels projectes de microfinances. Els micronegocis aporten independència econòmica i autosuficiència a les dones, que esdevenen el nucli productiu de la família. Aquesta nova situació els dóna autoestima, genera models socials i trenca amb els esquemes simbòlics de classe i gènere. Així mateix, les noves condicions de vida derivades del poder econòmic i social de la dona es tradueixen en una disminució de la natalitat, que a països com Bangladesh ha passat de 4,8 fills a 2,6 en els últims anys, i en la reducció significativa de la violència domèstica.

Les microfinances es converteixen en l’eix central entorn del qual giren els processos de desenvolupament social que fan sortir les comunitats desfavorides de la pobresa socioeconòmica i moral perquè el microcrèdit obre les portes a una nova forma d’entendre la cooperació internacional a banda de la caritat.

Problemàtica:
L’augment desmesurat de la pobresa ha esdevingut un dels principals mals de la societat mundial. L’avenç implacable de la fam, la mortalitat infantil, les malalties i les desigualtats socials són causa i efecte de la desproporcionada situació de pobresa que, malgrat els innumerables esforços, no s’ha aconseguit eradicar. Els processos de globalització, que es troben a les mans del capital transnacional i les polítiques neoliberals, augmenten a una velocitat vertiginosa les desigualtats econòmiques i socials arreu del món. Les últimes xifres del FMI indiquen 1200 milions de persones vivint amb menys d’un dòlar al dia i 220 milions d’infants en edat escolar que no van a escola. Els pronòstics no són més encoratjadors, ja que es preveu un creixement demogràfic que haurà duplicat la població l’any 2030, la qual cosa es tradueix en un augment de la pobresa i les desigualtats. Els sistemes basats en la filantropia i la caritat no resulten suficients ni eficaços per eradicar la misèria econòmica i social en un món capitalista que fa cada cop més gran l’escletxa entre rics i pobres.

Proposta:
Els experts van estar d’acord en la necessitat de reforçar i estendre les microfinances i les iniciatives microempresarials als països pobres amb l’objectiu d’introduir les persones excloses al sistema econòmic. És imprescindible una implicació efectiva dels governs i altres actors del sector privat en la regulació, potenciació i difusió del sistema de les microfinances. La banca comercial ha de considerar els pobres part existent i amb capacitat de contribuir a l’economia del país. En els aproximadament 20 anys d’història del microcrèdit, l’índex de devolució del préstec no baixa del 90% i això pot ser una dada molt aclaridora per tal que les entitats comunes públiques i privades accedeixin a confiar en el potencial de les classes excloses fins ara.

Bones pràctiques:
Els projectes de microfinançament de Grameen Bank (Bangladesh), FINCA (Àfrica), Banco sol (Bolívia) i fins a 234 institucions que acaparen el 87% de l’activitat. Altres iniciatives empresarials, com les de la dissenyadora de Bangladesh Bibi Russell, que potencien el disseny i l’elaboració de productes artesanals autòctons destinats als mercats occidentals, de forma que canvien el tradicional comerç unidireccional nord-sud.

Conclusions:
El microcrèdit suposa una revolució cultural perquè contribueix a modificar l’univers simbòlic del poder, genera models socials i ofereix una oportunitat de desenvolupament social i econòmic als exclosos.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Desenvolupar la “base de la piràmide” com a oportunitat de negoci
 
RS Estat, Societat, Drets Humans i Dret a la Salut
 
RS Sessions plenàries: Dret al microcrèdit, experiència espanyola en microcrèdits
 
RS Treball juvenil en la lluita contra les drogues a la selva del Perú
 
IF Emprenedor social