Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Justícia Internacional > La corrupció com a vulneració dels drets humans
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
La corrupció com a vulneració dels drets humans
Diàleg de referencia: Justícia Internacional

La corrupción económica es una práctica contraria a los derechos humanos y a los principios del derecho internacional, pero la falta de regulación de los movimientos de capital y de control sobre los paraísos fiscales dificulta la lucha contra este fenómeno.La lluita anticorrupció ve llastrada per la manca de regulació dels moviments de capital i per la limitació d'intervenció del dret internacional en activitats bancàries. Els estats són reacis a la col·laboració en el control dels moviments de grans capitals i, a més, l'actual secret bancari limita aquesta cooperació. De fet, el secret bancari és el principal fre per acabar amb la corrupció. El fet que molts països garanteixin el secret de titularitat i de moviments en els comptes bancaris impedeix que les autoritats judicials puguin controlar aquest delicte. A més, aquesta activitat fomenta l'aparició de paradisos fiscals.


L'ús del dret internacional per lluitar contra la corrupció política i econòmica de governs i empreses multinacionals configura un marc de pressió tant de la societat civil com d'organismes internacionals, com l'ONU, que considera l'anticorrupció un dels principis fonamentals pels quals s'ha de vetllar internacionalment.


Convindria determinar mecanismes per garantir els drets econòmics i socials en front del lliure mercat i evitar que la corrupció derivi en la violació de drets humans. Calen doncs, lleis internacionals per controlar la corrupció pública i privada.


Problemàtica:
¿ La desregulació internacional dels moviments de capital afavoreix la corrupció econòmica.
¿ Els estats són reacis a col·laborar en el control dels grans capitals
¿ El secret bancari és el principal fre per acabar amb la corrupció. També ho és l'existència i la tolerància dels paradisos fiscals.

Proposta:
Cal garantir els drets econòmics i socials i evitar que la corrupció derivi en la violació de drets humans.

L'ONU considera que la lluita contra la corrupció és un principi fonamental que ha de ser protegit internacionalment.

Postures:
Carlos Jiménez Villarejo, fiscal i exdirector de la Fiscalia Anticorrupció Espanyola, que va intervenir en la sessió 2 del diàleg 'Justícia internacional'; i Jeff Lovitt, cap de comunicació de l'ONG Transparency International; que va ser ponent en la sessió 5 del diàleg 'Justícia internacional'.

Conclusions:
Calen lleis internacionals per controlar la corrupció econòmica pública i privada.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Funció dels organismes governamentals i no governamentals en la promoció de l'ús del dret internacional per al foment de la pau, el desenvolupament sostenible i la diversitat cultural
 
AS La justícia internacional
 
IF L'impuls de la societat civil a la justicia internacional
 
AS Tres grans reptes del segle XXI
 
RS Delictes econòmics, medioambientals i contra el patrimoni.