Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Diàleg Orient-Occident > Ètica i globalització: valors globals, valores locals
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Ètica i globalització: valors globals, valores locals
Diàleg de referencia: Diàleg Orient-Occident

Amb el títol “APEC: lliure comerç mitjançant el diàleg i la comprensió”, el director executiu de l’Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), el xilè Mario Artaza, va destacar l’important paper que aquest organisme du a terme, des de la seva fundació el 1989, per potenciar les relacions comercials i en altres àmbits, com l’educació i l’intercanvi cultural, entre els països de les dues costes del Pacífic.

L’APEC reuneix un total de 21 estats, des de Rússia, Xina o Mèxic fins a Papua, i aglutina un mercat de 2.000 milions de persones, que representen la meitat del comerç mundial, del qual l’any passat el 70% va correspondre a l’Àsia. Un altre índex potencial d’aquesta organització és que l’economia va créixer un 74% entre els seus països membres menys desenvolupats. “Integrem una comunitat de països de cultures molt diferents, però cada vegada amb més interessos econòmics comuns”. Segons Mario Artaza, “celebrem una desena de reunions ministerials anuals” i també d’altres nivells sectorials, en les quals es tracten tot tipus de qüestions socioeconòmiques: des de l’energia, la pesca, el transport o l’educació, “per arribar a acords de col·laboració en què ningú no està obligat a res i s’acompleixen amb el mateix esperit de voluntarisme” que integra els països socis en aquesta organització.

Com a mostres d’accions comunes, Artaza va destacar que des de fa tres anys l’APEC està promovent les autopistes de la informació i les TIC, amb l’accés a Internet als ciutadans i ha sabut reaccionar coordinadament davant d’epidèmies com la SARSS o la pneumònia atípica.

Entre els objectius principals de l’APEC hi ha aconseguir unes sinergies més grans per a afavorir el desenvolupament social en paral·lel al creixement econòmic i reduir les diferències de desenvolupament entre els seus membres, potenciar la NT, o la lluita antiterrorista, “sempre pel consens i la transparència governativa”, tenint com a model inspirador la Unió Europea.

Per la seva banda, el vietnamita Nguyen Dang Quang, director general de ASEM-5, també va explicar els objectius d’aquesta organització de cooperació entre Àsia i la UE. Amb el títol “Integració Regional: buscant models, el procés ASEM”, el director general de l’Asia-Europa Meeting va dibuixar, a grans trets, alguns dels objectius d’aquesta organització de lliure comerç i va destacar afavorir el creixement econòmic sostingut, la lluita contra el terrorisme global, les migracions, les pandèmies i les qüestions mediambientals. Per al responsable de l’ASEM, aquesta organització, creada el 1996 i que agrupa un total de 26 països (10 asiàtics i 15 europeus) en una relació d’intercanvis comercials voluntaris, ha demostrat ser “un exemple que la cooperació Nord-Sud pot funcionar i servir per a aconseguir la multilateralitat i la comprensió mútua”.

És fonamental que les relacions es basin en el respecte, perquè “és necessària una cooperació que respecti la diversitat cultural”. En aquest sentit, va reclamar que “la ONU ha de seguir actuant com a àrbitre en la comunitat internacional”, les decisions de la qual han de ser vinculants i respectades per tothom i “Àsia i Europa hi han de contribuir”.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS Governar la globalització des del treball
 
RS Cultura, desenvolupament i models socioeconòmics: una visió comparada d’Àsia i Amèrica Llatina- Debat
 
RS Cap a un altre món possible: com regular democràticament els mercats financers?
 
AS Diàleg Orient-Occident
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.