Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cultures del treball > Centralitat del treball decent
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Centralitat del treball decent
Diàleg de referencia: Cultures del treball

Recuperar la valoració del treball com a centre de la vida farà el futur més just. La feina és una forma d’integració social, i no hi pot haver inclusió social si no n’hi ha de laboral; per tant, és necessari situar el treball decent com a objectiu central de la societat.

Calen alternatives per a un nou desenvolupament sostenible i solidari que tingui com a prioritat el dret a una feina digna i a la protecció social de tots els treballadors. Massa sovint la competitivitat econòmica s'erigeix en l'únic criteri aplicable que no fa sinó precaritzar la situació dels treballadors, i en especial la d'aquells més vulnerables, com per exemple les dones. Els treballadors i sindicats han d’assolir més capacitat per negociar les condicions de vida i de treball. La feina és una forma d’integració social, i no hi pot haver inclusió social si no n’hi ha de laboral.

La globalització ha d'afectar també els drets. S’ha de fer possible la conciliació de la competitivitat de les empreses i la valoració de la feina. Per això és necessari fomentar noves formes d’organització del treball basades en una qualificació elevada dels treballadors, a obrir-se (les empreses) a la seva iniciativa i participació, i en la valoració de la feina.

Problemàtica:
La competitivitat econòmica s’utilitza com a criteri absolut, de manera que els drets laborals cada vegada s’han vist més debilitats. El treball femení sovint és precari i no reconegut.

Proposta:
Segons Josep M. Álvarez, secretari general d’UGT de Catalunya, és necessari globalitzar els drets. Cal conciliar la competitivitat de les empreses amb la valoració de la feina; fomentar noves formes d’organització del treball: qualificació elevada dels treballadors, participació dels treballadors, valoració de la feina, etc. També s’ha de recuperar la capacitat d’inversió i regulació de l’estat per recuperar el lloc central dels treballadors i el reforçament de la democràcia (Marco Aurelio García).

Postures:
Marco Aurelio García, assessor del president Lula. Agnes Hars, Institut de Recerca Econòmica Koping-Datorg.

Conclusions:
Calen esforços perquè hi hagi treball decent per a tothom.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Governar la globalització des del treball
 
IF Flexiseguretat
 
RS Salari mínim interprofessional i renda bàsica
 
IF Cap a una empresa socialment i mediambientalment responsable
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació