Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Dona, economia i conflicte a l’Afganistan i el Pakistan
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Dona, economia i conflicte a l’Afganistan i el Pakistan
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Sahar Saba (RAWA, Afganistan) afirma que la tragèdia de l’Afganistan es remunta a més de 20 anys enrere, fins i tot abans de l’arribada al poder dels talibans, malgrat que amb ells els país hagi retrocedit fins a la seva situació actual, més pròpia de l’Edat Mitjana que no pas del segle XXI.

RAWA és una organització de dones afganeses que té, en l’actualitat, més de 2000 membres, convençudes que l’única forma de canviar és acabar amb els fonamentalismes i l’única forma d’acabar amb ells és l’educació.

“Utilitzar l’argument de la repressió de les dones per part dels EUA és simplement una excusa per dur a terme les seves actuacions; la veu de les dones ha de ser escoltada i defensada per la societat civil”, manté Saba. És la pròpia gent de l’Afganistan qui ha d’arribar a canviar la situació actual encara que això suposi avançar més a poc a poc. No es pot buscar la solució a través d’intervencions armades de terceres potències.

L’organització RAWA necessita tot tipus de suport econòmic i material per desplegar la seva tasca. A títol d’exemple, la seva representant diu que amb només un euro un nen afganès pot ser escolaritzat durant un mes.

Sahar Saba fa una crida a no creure les informacions que diuen que l’Afganistan ja ha superat els seus problemes i pot considerar-se un exemple de solució d’un escenari de crisi, car el poder polític actual no és estable (a més del govern de Kabul hi ha nombrosos grups que exerceixen el poder en zones rurals, tots ells fonamentalistes), la situació social continua sent desesperada (l’índex de suïcidis entre els joves és molt alt) i el paper de la dona continua sent molt limitat. Ni tan sols al Kabul actual (on formalment s’han restituït els seus drets) pot aparèixer la seva imatge a la televisió.

Bona pràctica: RAWA té una xarxa educativa clandestina per a dones afganeses al mateix Afganistan i als camps de refugiats del Pakistan, en escoles o en cases particulars. Això respon a les necessitats de la població que, tot i patir una extrema manca de recursos bàsics com els aliments, demana educació, conscient que és l’únic camí cap al desenvolupament. El compromís de les seves membres va més enllà del simple discurs atès que qualsevol dona que participa a RAWA podria ser lapidada per les seves activitats. Treballen especialment en el camp de l’educació i, de manera menys intensa, en el de la salut, l’atenció integral de la dona i en el pla polític, mitjançant la denúncia de les violacions dels drets humans i la sensibilització social. Per a més informació: www.rawa.org

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
RS Drets polítics, drets civils
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS Drets de joves lesbianes, gais i bisexuals al món
 
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.