Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Sessió inaugural. Moviments humans i immigració
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió inaugural. Moviments humans i immigració
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

La sessió inaugural del diàleg Moviments Humans i Immigració ha comptat amb la presència de reconeguts especialistes en aquesta matèria, juntament amb el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, l’alcalde Barcelona, Joan Clos, i l’escriptor Juan Goytisolo.

Després d’una breu presentació, el president de l’IMED, Andreu Claret, ha donat pas a la intervenció de l’escriptor Juan Goytisolo, que ha exposat Metáforas de inmigración. En aquesta intervenció, Goytisolo ha recordat que l’home ha estat immigrant al llarg de la història de la humanitat, i no tan sols per necessitats de subsistència, sinó també per ambicions i reptes. Goytisolo ha dit que «els pobles i comunitats no sols emigren a l’atzar de les seves necessitats: subjuguen o aniquilen civilitzacions alienes, construeixen un món nou sobre les runes de l’anterior».

Però la seva intervenció també ha servit per recordar que els espanyols també hem estat immigrants.

Fent paral·lelismes entre passat i present, l'escriptor ha criticat «la llei d’estrangeria, aplicada de forma mesquina i caòtica durant els mandats del Partit Popular». Goytisolo creu que en l’actual època de revolució tecnològica i multiplicació de sistemes de comunicació a distància comprovem que els espais de comunicació real es veuen amenaçats per una creixent especulació del sòl urbà, i que una cultura uniformitzada obliga alguns governs a invocar l’excepció cultural per preservar la diversitat tant de les llengües com de l’alta cultura.

Joan Clos, alcalde de Barcelona, ha remarcat l’increment constant del nombre d’immigrants i ha dit que és molt important «evitar barris d’un sol color».

Una altra de les intervencions més destacades ha estat la del president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, el qual ha afirmat que «la pàtria es tria tant com s’hereta; pàtria entesa com a lloc on hi ha una dignitat respectada i una llibertat respectada». El president ha corroborat que la immigració és un fet mundial i que els seus costos són pagats tan pels immigrants com pels receptors. Segons Maragall, cal arribar a un procés d’immigració per canalitzar inversions, ordenar els fluxos migratoris.

Finalment, ha recordat que d’aquí a uns anys no hi haurà una única ètnia, sinó un «mestissatge mundial».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
RS Sessió de cloenda. Moviments humans i immigració
 
RS Grup de treball 1: Drets Humans i administració regional i local. Aspectes Generals. Qüestions legals i constitucionals.
 
RS Migracions, pluralisme cultural i diversitat
 
IF Dret a la diversitat cultural
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.