Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Sessió de clausura
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió de clausura
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Presideix la cerimònia Judith Cobeña, directora de la Conferència de la International Association for Volunteer Effort (IAVE). Cobeña va explicar que han estat treballant amb uns equips professionals d'alt nivell, i volen agrair la presència dels tres sectors que conformen la societat: fundacions i empreses, administració i societat civil (ONG). «La passió sola no serveix, ni la voluntat, ni la bona fe..., tot això s'ha de complementar amb el seny». Per a ella, un dels discursos més interessants del diàleg va ser el de la veu gitana, que ens va recordar que els gitanos eren els europeus més antics, i la seva cultura la més vulnerada, perquè es basen en la terra, que entenen com un espai de tots on poder traspassar mentre viuen i tenen una llengua comuna que els permet viure en xarxa.

A continuació va intervenir Assumpció Vilà, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat, que va agrair les paraules d’Amparo Valcarce, del Ministeri de Treball i Assumptes Socials, a la cerimònia inaugural, perquè van entendre que hi havia una implicació important. També el Departament de Benestar i Família de la Generalitat ha mostrat tot el seu suport moral i econòmic en l'organització del 18è Congrés del Voluntariat. Fa un balanç positiu d'aquest congrés, perquè han dialogat, han fet sentir les seves veus i han sortit als mitjans de comunicació. «No hem de tenir por d'enraonar». A la sessió miniplenària sobre «Voluntariat i immigració» es va fer un estudi de quina és la situació a Barcelona i va quedar clar que no estan d'acord amb la legislació, ja que no fa possible la igualtat d'oportunitats. En conclusió, segons ella s'ha demostrat que el voluntaris són VIP (Voluntariat = Interès per les Persones). «Volem un espai per créixer i desenvolupar el nostre projecte».

Antonio Sánchez, secretari general de la Fundació Lluís Vives, va felicitar la FACV, la IAVE i Judith Cobeña com a portaveu del Fòrum per l'organització de la Conferència del Voluntariat. La Fundació Lluís Vives va néixer com una entitat privada arran de la percepció d'un dèficit de professionalització en el tercer sector. Aquesta fundació té com a finalitat donar suport a altres organitzacions socials i treballa amb voluntaris que donen servei a altres voluntaris. «S'espera un efecte multiplicador de tots nosaltres». Cobeña va intervenir de nou per aclarir que es van basar en un triumvirat per portar endavant la Conferència: la FACV a Barcelona, la IAVE a escala internacional i l'equip del Fòrum Universal de les Cultures, que va ajudar en la conceptualització.

Seguidament va parlar Mireia Belil, directora dels diàlegs, en representació del Sr. Jaume Pagès, delegat del Fòrum. «El diàleg representa l'art d'escoltar». Aquest diàleg s'emmarcava en el bloc «Veus no escoltades». Tots els diàlegs d'aquest bloc sobre dones, joves i voluntaris han rebut molt suport dels mitjans. Com a conclusió, cal remarcar que els voluntaris en cap cas han d'alliberar el treball remunerat. Belil va acabar la seva intervenció amb la lectura del poema de Mario Benedetti Hagamos un trato.

Liz Burns, de la IAVE, va concloure amb la ratificació que va fer a la cerimònia inaugural: totes les conferències creen diferents memòries. Aquesta conferència en concret va ser molt rica en continguts i va introduir com a novetats una plantada d'arbres i la participació dels voluntaris en una comunitat virtual. Al principi no sabien si funcionaria, ja que el terme comunitat virtual és enganyós, però finalment es va construir una comunitat real que va recollir les diferents visions de la conferència. A partir del networking van establir vincles i contactes que s’han de mantenir en un futur. Va donar les gràcies a la consultoria Delibera, que va ajudar a configurar la comunitat virtual. Finalment, va lliurar un obsequi especial a Rose Ekelele, que assisteix al seu últim congrés. Aquesta voluntària de Nigèria ha aconseguit amb el seu treball que el seu país compti amb el major número de membres de la IAVE. Després va mostrar a l'auditori el llegat de cada conferència, que consistia en un petit bagul i una campaneta.

Manuel Porras, director general de la Secretaria d'Estat del Ministeri de Treball i Assumptes Socials, va explicar que des del seu departament auguraven l'èxit de la conferència en tres sentits:
1. dret de la igualtat davant el dret a la diversitat i la diferència
2. paper del voluntariat en la lluita contra la pobresa
3. formació del voluntariat

Porras va anunciar que el proper mes de setembre se celebrarà a Las Palmas de Gran Canària el Congrés Estatal del Voluntariat. «El voluntariat converteix la persona en protagonista». El voluntariat és molt important per combatre la injustícia. Destaca tres aspectes del voluntariat:
1. El voluntariat com a fenomen de profundització democràtica, ja que les organitzacions de voluntariat són un element important en la transformació social.
2. Des de l'Administració s'ha de garantir el dret al voluntariat. «En la mesura que el voluntariat és eficaç, el voluntariat és útil». L'Administració és conscient que ha d'aliar-se estratègicament amb el tercer sector per portar endavant experiències tan innovadores com la campanya del 0,7% del PIB, la campanya Nunca Máis arran de la catàstrofe del Prestige, etc.
3. El voluntariat presenta diversos reptes:
- Posa sobre la taula el tema de la participació. «El voluntariat ha de desenvolupar la participació en i amb l'Administració».
- El voluntariat introdueix el tema de la qualitat tan important en la societat del coneixement i les noves tecnologies.
- El voluntariat mobilitza tot tipus de persones. Quan es critica la nostra societat hem de tenir en compte que el voluntariat està creixent. «Nosaltres, el poble, tenim el poder de canviar el món i això ho fem sobretot quan som voluntaris».


Antoni Segarra, secretari general del Departament de Benestar i Família de la Generalitat, recalca el vessant històric del recinte del Fòrum, que està emplaçat en l'antic Camp de la Bota i on després de la Guerra Civil tanta gent va ser afusellada per defensar les seves idees de lluita per un món millor.

Per acabar la cerimònia de clausura, es va portar a terme el ritual del llegat de la Conferència Mundial del Voluntariat que se celebra cada dos anys. Encara s’ha de concretar la seu de la conferència del 2006. Finalment, Liz Burns va tocar la campaneta i va donar per acabada la 18è Conferència Mundial del Voluntariat.

Conclusions:
S'ha de continuar col·laborant entre els tres sectors que conformen la societat –sector privat, sector públic i tercer sector– per fer front als nous reptes socials.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE
 
RS Sessió inaugural "18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004"
 
RS Com desenvolupar aliances estratègiques amb negocis
 
IF Existència cívica - Expressió cívica - Conversa cívica
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.