Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Energia i desenvolupament sostenible > Sessió inaugural Diàleg "Energia i desenvolupament sostenible"
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Sessió inaugural Diàleg "Energia i desenvolupament sostenible"
Diàleg de referencia: Energia i desenvolupament sostenible

La necessitat urgent de repensar un nou model energètic es fa cada vegada més present en la humanitat, ja que sota les actuals condicions de creixement poblacional i les pautes de consum energètic establerts, la humanitat està destinada a esgotar inevitablement les actuals fonts d'energies no renovables.

En aquest sentit, el vicepresident de Toyota, Akihito Saito, va afirmar que «és important disminuir la dependència extrema als combustibles fòssils, pel seu impacte ambiental, la seva inestabilitat econòmica i el seu inevitable esgotament».

És necessari pensar en altres fonts d'energia i centrar els esforços en aquelles fonts més abundants i que són renovables, com ara l'energia eòlica, la fotovoltaica, la tèrmica, etc. Aquestes fonts renovables d'energia són fiables, vàlides tant per als països en desenvolupament com per als ja desenvolupats. Saito va plantejar que «és necessari tenir una visió de futur, pel bé del planeta, i pel bé de la humanitat».

Aquest executiu nipó va iniciar la seva intervenció plantejant que «el segle XX va portar un creixement sense precedents en la història de la humanitat, però amb això també va arrossegar contaminació, amuntegament i sobreexplotació dels recursos naturals».

Saito va manifestar que «els recursos naturals són limitats, però la creativitat no...»; Toyota treballa avui en els seus nous productes segons dos principis fonamentals: zeronitzar i maximitzar –el primer, generar impacte ambiental zero i el segon, maximitzar l'impacte energètic–; aquests dos elements reflecteixen el compromís de la indústria amb el medi ambient i l'ús racional de les energies.

Mikhail Gorbatxov, president de Green Cross Internacional.

Aquest diàleg evidenciarà les convergències que existeixen al món científic en els grans temes d'energia i desenvolupament i si és possible o no un altre model energètic. En aquest sentit, Gorbatxov va dir que «encara que existeixin grans avenços tecnològics i en recerca sobre noves fonts d'energia, avui no s'observen solucions totals».

És important reflexionar sobre el principi de l'ús de l'energia, ja que el problema del model energètic és «el temps»: els combustibles fòssils, dels quals depenem gairebé en un 80% a escala mundial, només duraran entre 30 o 40 anys, per tant, les actuals pautes de consum no només condicionen un esgotament de la principal font energètica mundial, sinó que condiciona, a més, greus problemes ecològics i un alarmant escenari de canvi climàtic a escala mundial.

Gorvatxov va plantejar que «l'evolució d'aquests factors són tan ràpids que no hi haurà temps per canviar les nostres fonts energètiques». Citant el Dr. Lovelock (expert britànic en medi ambient), Gorvatxov va dir que «per salvar el planeta cal passar a l'energia nuclear... el món ha d'adoptar l'energia nuclear a causa del canvi climàtic». Davant la greu crisi energètica, va afegir que «no podem renunciar a l'energia nuclear perquè no veiem nous recursos energètics que facin front al problema del desproveïment, ni dels efectes en el clima, ni de la contaminació en els propers 40 anys... però de tota manera, si pensem en l'energia nuclear també hem de pensar en seguretat i hem d'aprendre dels esdeveniments passats, com ara Txernòbil». Gorvatxov va dir que «és imprescindible crear un fons per estimular la recerca en el desenvolupament d'energies, que puguin fer front a aquests problemes; és necessari pensar globalment i, per tant, aquest fons ha de ser global... si un govern pot finançar de la nit al dia amb 100.000 milions de dòlars la guerra de l'Iraq, hauríem de ser capaços de finançar 50.000 milions per a aquest fons en 10 anys».

Hem de reflexionar seriosament sobre aquestes qüestions: Com sortiran de la pobresa els països en via de desenvolupament si continuen fent servir energies de l'època victoriana? Com es pot organitzar la vida de les ciutats si reduïm dràsticament les pautes de consum energètic? Són eficients en despesa energètica el nostre sistema de transport i la nostra arquitectura?

Per acabar, Gorvatxov va afirmar que «és necessari que ens replantegem de dalt a baix el nostre sistema de valors i ens assegurem que no només els governs, sinó també els ciutadans, escoltin aquests temes... no n'hi ha prou amb bones intencions, és necessari assegurar el nostre destí en anys futurs i assegurar la nostra supervivència com a espècie».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Oferta energètica sostenible
 
AS Energia i desenvolupament sostenible
 
RS Panel 3. Riscos ambientals: qui pagarà la factura?
 
IF Demanda energètica sostenible
 
RS Panel 4 Energia i hàbitat humà: podem fer una vida quotidiana energèticament més sostenible?
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.