Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals > Plenària final
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Plenària final
Diàleg de referencia: Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals

Annamari Laakson, de la Fundació Interarts, va parlar d’un qüestionari elaborat per experts de diverses disciplines i adreçat a la societat civil activa en els àmbits de la cultura (en total, a 4.500 persones i organismes que treballen amb temes de cultura, diversitat, drets humans...).

L’objectiu d’aquest qüestionari és obtenir una idea millor de les concepcions locals, individuals i regionals sobre cultura i desenvolupament social. En l’actualitat, ja se n’han extret els primers resultats. Cal destacar els punts següents:

- El 90% dels enquestats creuen que la globalització té repercussions en la vida cultural, positives (més visualització) o negatives (uniformitat i homogeneïtzació). - Els elements que es consideren més importants en la definició dels drets culturals són la creativitat artística i la possibilitat de mantenir la pròpia manera de viure. - La cultura presenta diverses cares, com ara la identitat col·lectiva, l’educació i l’accés o participació. - Els drets culturals pertanyen a tothom i no sols a artistes o minories. Són universals, però alhora posseeixen peculiaritats regionals. - El 80% dels enquestats van afirmar que tothom té deures culturals. - Es va destacar la importància de cercar polítiques per fomentar els drets culturals com a instruments de participació i de reconeixement d’identitats.

Finalment, Laakson va manifestar que, amb vista al futur, la Fundació Interarts té l’objectiu d’intercanviar informació i investigar per aconseguir reunir diverses iniciatives relacionades amb temes de cultura. Per aquesta raó, han creat un portal a Internet que facilitarà la interacció i l'intercanvi d’informació. Robert Palmer va fer durant la cloenda del Diàleg un resum de tot el que s’havia aportat durant el congrés.

Així, va iniciar la seva intervenció manifestant la intenció inicial del congrés:

1. Donar informació. 2. Compartir experiències entre professionals. 3. Mobilitzar un sector que està molt fragmentat, que és un «calaix de sastre d’interessos diferents».

Des del seu punt de vista, s’han assolit els tres objectius, ja que el que en un primer moment semblava una barreja volàtil de professionals (investigadors, organitzacions, artistes, ciutadans...) i temàtica (drets, identitat, educació, etnicitat...) ha aconseguit crear lligams per al benefici mutu.

D’altra banda, de tot el que es va dir al congrés va destacar:

- La demanda, repetida al llarg del congrés, que els debats culturals arribin a conclusions polítiques. S’han d’eliminar els límits sectorials i, així, poder unir cultura amb economia o política. En efecte, la política hauria d’estar basada en valors culturals i «la cultura hauria d’anar de la mà del desenvolupament». - Es van fer referències contínues a la influència de la globalització i els mitjans de comunicació en la vida cultural. La societat civil s’ha de mobilitzar per eliminar prejudicis i mantenir la identitat cultural, i per fer-ho s’hauria de fomentar la consciència dels drets culturals. - També va remarcar la importància de la creació de xarxes. S’ha de treballar conjuntament, articulant una aliança cultural a escala mundial. En temes de cultura la responsabilitat és compartida. - D’altra banda, Palmer es preguntava si un procés com aquest pot arribar a un punt final. La resposta és que calen principis metodològics, eines de treball que vinculin cultura i societat. - Va destacar la importància de la recerca en desenvolupament cultural, necessària per crear indicadors sòlids. D’aquesta manera, va elogiar L’informe de desenvolupament humà, que ha inclòs la llibertat cultural com un aspecte més del desenvolupament social. Després de reflexionar sobre el que s’havia dit al llarg del congrés, Palmer va fer una declaració d’intencions amb vista al futur: - Continuar celebrant congressos, seminaris i reunions per parlar de temes culturals i, així, crear lligams entre professionals de tot el món. - Crear una plataforma d’abast ampli que mobilitzi diversos actors socials (organitzacions, artistes, gestors culturals...) d’arreu del món. Segons ell, «només es podrà passar a l’acció si la responsabilitat és compartida». - Crear una Agenda de la Cultura per passar a l’acció en temes de cultura.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Drets culturals i diversitat: una acció política i civil per aconseguir el desenvolupament
 
RS Obertura del congrés
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
RS Governar la mundialització: excepció, diversitat, pluralisme
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.