Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Acció per la pau
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Acció per la pau
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

En aquesta conferència hi van intervenir Carmen Cañamero Barrega, representant del Moviment per la Pau, el Desenvolupament i la Llibertat, una ONG de Lleida; Deanie Lyn Ocampo, provinent d'una associació educativa de les Filipines; Lee Twan, especialitzat a reclutar joves voluntaris, de Taiwan; i Vladimir Gómez, que va parlar de la capacitat per al respecte, en representació de la comunitat xilena del Canadà.

En primer lloc va intervenir Carmen Cañamero, que va fer referència a la feina que la seva ONG, el Moviment per la Pau, el Desenvolupament i la Llibertat (MPDL), fa a la seva ciutat. Lleida té uns 113.000 habitants. En aquesta ciutat, han vist que la col·laboració entre voluntaris de diferents països enriqueix i, a més, ajuda a fer desaparèixer els estereotips: treballar conjuntament «facilita la creació d'actituds envers les persones i l'entorn». Els objectius de MPDL són:

- Donar a conèixer l'entorn en què viuen mitjançant classes de llengua catalana i castellana i de formació sociocultural (des de l'entorn més immediat, és a dir, Lleida, passant per Catalunya, Espanya i fins a la Unió Europea).
- Conèixer les diverses realitats de les persones que ens envolten.
- Conèixer les normes: la millor manera per fer-ho és sense dubte veure els diferents itineraris personals d'inserció dels immigrants que ja s'han establert al nostre país.
- Potenciar la participació en la societat d'acollida.
- Intercanvi de coneixement. Mitjançant el projecte de sensibilització «Mirem tots cap al Sud» s'ha parlat sobre temes tan importants com el racisme, la intolerància, les relacions Nord-Sud, etc.
- Obrir espais de debat democràtic.
- Contribuir a modificar les actituds de la gent envers l'altre (desconegut-estranger).


Pel que fa als voluntaris, s'encarreguen de:

- Campanyes de sensibilització als centres de secundària: estudiants universitaris i immigrants de més de 60 nacionalitats són els responsables d'aquestes campanyes de sensibilització. Aquest projecte sorgeix de la idea que els immigrants són els més ben qualificats per explicar a la societat com és el seu país, els motius de la seva vinguda, què n'esperaven, si ho han trobat o no, etc.
- Classes d'idiomes: els voluntaris de Lleida –i també els immigrants amb el castellà com a llengua materna– porten a terme les classes de llengua castellana i catalana entre els beneficiaris d'aquest servei.
- Reforçament acadèmic per a nens i nenes escolaritzats (fills d'immigrants).
- Voluntaris a l'Oficina única d'atenció: els temporers que arriben a Lleida durant l'època de recollida de la fruita es dirigeixen a aquesta oficina, on troben voluntaris de MPDL que els fan de traductors i els aconsellen en tot el que està a les seves mans. L'Oficina única d'atenció és una xarxa d'entitats que, amb l'Ajuntament, vol ajudar els desplaçats temporers a Lleida en matèria d'allotjament, alimentació, etc.

Cañamero va concloure la seva exposició afirmant que la participació intercultural és la millor fórmula per promoure el coneixement bidireccional amb una incidència en l'entorn capaç de trencar els estereotips. Només així es poden millorar les condicions de vida del nostre entorn.

A continuació, Ocampo es va referir a la situació de la minoria d'origen xinès a les Filipines. En primer lloc, va fer la distinció entre els immigrants que van arribar abans de la Guerra del Pacífic i els fills d'aquests, que són ja filipins nascuts al país, tot i que mantenen forts vincles amb la Xina. Quant al primer grup, la majoria prové de la província xinesa de Fujian. D'acord amb Ocampo, «la minoria xinesa es considera més filipina que els mateixos filipins» gràcies a una integració reeixida que, segons ella, no és més que un procés d'establiment de la pau. Tot i això, no és fàcil aconseguir la integració, ja que els ciutadans d'origen xinès s'han trobat amb molts obstacles, com ara els prejudicis dels filipins «autòctons». Aquest handicap es vol superar amb el voluntariat. Ocampo pertany a una agrupació educativa amb 130 membres que, des de l'Escola Catòlica per a nens, pretén integrar els nens d'origen xinès a la comunitat filipina. L'organització cívica més antiga és la xinesofilipina, fundada en temps de la colònia espanyola sobre aquestes illes. També hi col·laboren altres institucions com els bombers, i fins i tot organitzacions religioses, com la federació de dones catòliques filipinoxineses.

En tercer lloc, Joanna Lei va presentar la seva ponència sobre el rol que tenen els mitjans de comunicació i els voluntaris en la construcció de la pau i de la seguretat al seu país, Taiwan. En aquest sentit, va destacar la col·laboració necessària entre govern, empreses i voluntaris com a nova forma d'actuació per canviar la societat. En efecte, en aquest esquema l'empresa ofereix els recursos, els voluntaris són els productors del canvi i els mitjans de comunicació son el mitjà de transmissió i els agents del canvi. Lei va posar com a exemple l'empresa on treballa, TRV, on existeix una programació que tracta sobre el voluntariat entre els mitjans de comunicació i els voluntaris. Per a Lei, els conceptes de pau i seguretat no són tan sols l'absència de guerra sinó també «compartir experiències vitals» i, per tant, els ciutadans han de comptar amb els recursos suficients per viure i desenvolupar-se lliurement. És per aquest motiu que Lei considera imprescindible que tots els nens de Taiwan puguin accedir a Internet per la banda ampla, un projecte on col·labora la seva empresa. Per això, un equip de voluntaris universitaris treballa perquè els nens que viuen en zones aïllades del país puguin accedir a Internet, «és a dir, al món». Projectes com aquest són bons per al món i per a l'empresa.

Per acabar, va intervenir Vladimir González, en representació de la comunitat xilena al Canadà. González va començar criticant el sistema de visats europeu, que va impedir que nombrosos convidats i interessats poguessin venir al Fòrum a participar en aquesta conferència internacional del voluntariat. Mentre que ell no ha tingut cap problema perquè té un passaport canadenc, altres companys de països com ara Colòmbia o Costa Rica no han tingut la mateixa sort. González va posar molt d'èmfasi en la formació per al respecte. Des del seu punt de vista, els prejudicis es basen en el desconeixement de l'altre, un problema que afecta fins i tot els mateixos voluntaris. És així com se simplifiquen les característiques de grups ètnics, i s'afirma que «els dels països iberoamericans són així, els negres aixà...». El responsable d'aquest comportament és el sistema. El punt clau és la formació del voluntariat, ja que això influirà posteriorment en la seva manera d'actuar.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Dret a la diversitat cultural
 
RS La diversitat cultural. Migracions i moviment associatiu juvenil
 
IF El desafiament de la integració com a font de canvi i desenvolupament.
 
IF Comunicació audiovisual global multidireccional per mantenir la diversitat cultural
 
RS Societats multilingües, societats multiculturals: democràcia plural.
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.