Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social > Bones pràctiques: valors i capital social
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Bones pràctiques: valors i capital social
Diàleg de referencia: La riquesa ètica de les nacions. Valors i desenvolupament social

Va iniciar el diàleg Aisling Lyon, directora de projectes al Local Government International Bureau de Londres, fent referència a un projecte de treball per ajudar Macedònia a entrar a la Unió Europea traslladant l'experiència dels programes que es duen a terme a Irlanda del Nord. Així, ens va situar en el rerefons del conflicte que es viu a Macedònia, antiga república de Iugoslàvia, que va aconseguir la independència el 1991. Es tracta d'una regió on conviuen dos milions d'habitants de diversos grups ètnics: un 64% són macedonis davant d'un 25% d'albanesos, i la resta del percentatge el configuren serbis, turcs i bosnis. Es tracta d'un territori on hi ha una forta crisi d'identitat estatal pel que fa a idioma, bandera, religió, etc.

A partir del 2001 es produeixen un seguit de conflictes polítics propiciats per la minoria albanesa, que exigeix més reconeixement institucional. La integritat territorial de l'Estat es veu amenaçada, els albanesos volen integrar-se a Albània. Finalment s'arribarà a un acord de pau amb la finalitat de desenvolupar una reforma del cos policial, així com el desenvolupament d'un autogovern descentralitzat. Aquesta reforma està basada en els programes duts a terme a Irlanda del Nord, on es produeix una situació podríem dir que similar, ja que es tracta en tots dos casos de comunitats minoritàries incloses en estats centralitzats.

Tot seguit va parlar Vidaluz Meneses, presidenta de la Coordinadora Civil de Nicaragua, per alertar-nos de la problemàtica sociopolítica que des de fa dècades viu el seu país. Ens va parlar de la castigada població femenina, que aporta el 40% de la riquesa al país i que malgrat tot cobra molt menys que els homes, no té representació política, una dona de cada cinc és víctima de maltractaments, el 40% viu amb 1$ al dia, etc.

A continuació ens va situar en la política corrupta que es va dur a terme després de la contrarevolució sandinista, quan el president Alemán va arribar al poder. Sota el seu mandat, la concentració de capital comença a acumular-se en poques mans, mentre que el 70% de la població viu en la pobresa.

Després del desastre causat per l'huracà Mitch, es desencadenarà la capacitat social organitzativa per reconstruir el país; aquesta mateixa força social a poc a poc s'anirà canalitzant en grups i associacions com Acción Ciudadana Contra la Corrupción. Són grups que pressionaran el govern d'Alemán, denunciant la situació corrupta en què es mou i exigint més transparència i equitat de justícia. Gràcies a la influència d'aquestes associacions, finalment el president és empresonat i puja al poder Bolaño. Però encara no s'han pogut recuperar tots els diners malversats.

Vidaluz es va demanar en la seva exposició què es podia fer quan els polítics negocien entre ells i no escolten el poble, quan els organismes internacionals fan la vista grossa. Com a resposta, Vidaluz proposa el desenvolupament de processos, d'hàbits, etc. d'aprendre i exigir la cultura de demanar comptes i transparència als nostres governs.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
IF Joves desesperançats
 
IF L’educació no formal com element fonamental d’educació per a la pau
 
RS Dret a la ciutat: Conclusions
 
IF El capital social genera noves formes de participació democràtica
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.