Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Educació contra el racisme, França
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Educació contra el racisme, França
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

La Federació Nacional Leo Lagrange de França presenta en aquest debat, organitzat per la UNESCO, el projecte "Voluntaris acompanyants de la joventut". Aquest projecte, nascut a Alemanya de la mà de la Secció Jove dels sindicats alemanys, està destinat a joves d'entre 12 i 16 anys i pretén lluitar contra la violència i la xenofòbia, que cada cop afecten més les capes joves del país. El projecte fou implantat a França per Leo Lagrange com a reacció a l’ascens electoral del Front Nacional d’ultradreta, que difonia unes representacions negatives dels estrangers i promovia la discriminació racial.

El projecte el duen a terme grups de dos voluntaris, un noi i una noia, coneguts amb el nom d'animadors, que van a les escoles i tracten aquests temes d'una forma activa, mitjançant exemples quotidians que s'adapten a les edats dels alumnes.

Els objectius del programa són: - Explicar què és el racisme i la xenofòbia.

- Posicionar-se en contra d'aquestes opinions.

- Animar la solidaritat amb les víctimes.

- Afavorir l'intercanvi cultural.

- Promoure un tracte igualitari entre nois i noies.

Pel que fa als animadors, s'intenta que siguin tan diversos com sigui possible. Al ser voluntaris, una bona part acostumen a ser estudiants (50%), però l'altra meitat són joves que treballen i que el govern els permet agafar la baixa per fer aquestes activitats.

El programa consta de: - Presa de contacte i explicació del desenvolupament de la jornada.

- Els prejudicis a la vida quotidiana.

- Diferència entre un prejudici general i un prejudici racista.

- Història de la immigració francesa.

- Posició personal dels joves.

- Balanç de la jornada.

La idea no és transmetre uns posicionaments morals, ja que no és un mètode educatiu eficaç, sinó que s'intenta fer-los raonar i entendre per què són incorrectes aquest tipus de plantejaments.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF El desafiament de la integració com a font de canvi i desenvolupament.
 
RS Tots contra el racisme
 
PP Marema Touré Thiam: No crec que ningú vulgui sortir del seu país per convertir-se en prostituta en un carrer de Milà, Barcelona o París
 
RS Causes i efectes de la migració juvenil a Mèxic
 
RS La diversitat cultural. Migracions i moviment associatiu juvenil
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.