Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Cap a un món sense violència > Mantinguem les armes fora de l’espai
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Mantinguem les armes fora de l’espai
Diàleg de referencia: Cap a un món sense violència

Dave Webb (Universitat Metropolitana de Leeds, Regne Unit) afirma que “tal i com està la situació actual, avui hauríem de plantejar-nos la necessitat de parlar d’un sistema solar sense violència”.

L’espai està militaritzat i s’utilitza en les guerres des del temps de la Guerra Freda, però l’evolució, segons Webb, és alarmant: en l’actual guerra de l’Iraq, la capacitat dels satèl·lits utilitzats és deu vegades més gran que el 1991.

En aquest escenari, l’objectiu primordial dels EUA és negar la capacitat d’ús de l’espai a d’altres països.

Actualment, hi ha 140 satèl·lits militars, s’estan assajant nous prototipus amb infraroigs, làser, armes no tripulades, etc. El cost econòmic d’aquesta cursa és molt elevat: es calcula que el 2035 arribarà a 1,2 bilions d’euros. El ponent conclou que ”cal entendre que l’augment desmesurat de la capacitat de lluita no té relació directa amb els canvis de nivell de seguretat al nostre entorn”.

Regina Hagen (Campaign for Nuclear Disarmament, Regne Unit)

La ponent fa una anàlisi de la situació actual de l’Agència Espacial Europea (AEE), que, segons les seves pròpies declaracions, només fa recerca civil, però que està duent a terme, de forma provada, plans de militarització de l’espai, tot seguint les petjades dels EUA, un país que es gasta en la cursa militar espacial més que tots els altres estats junts.

Davant d’aquesta realitat hi ha una capacitat de resposta de la societat civil. “Tan sols els moviments per la pau poden fer arribar al públic els problemes de la militarització espacial i la defensa balística”, atès que es constata el fet que les indústries que treballen i es beneficien de la cursa espacial tenen el control d’importants mitjans de comunicació, la qual cosa dificulta fer arribar la informació al públic general. Segons Hagen, “el desenvolupament espacial armamentístic no té res a veure amb la seguretat sinó amb el lucre de les empreses que hi participen. El gran repte es troba a nivell econòmic.”

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS L’economia i la preparació de la guerra (jornada)
 
RS El problema de les bases militars
 
IF Armes lleugeres, les vertaderes armes de destrucció massiva
 
IF Tecnologia i convivència segura
 
RS Sessió de clausura
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.