Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
No a la violència en nom de Déu. Autocrítica i transformació
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

Els diferents líders religiosos van fer una crida a l’autocrítica per aconseguir una transformació de l’esperit i posar fi a tots els conflictes armats que s’estan donant al món en nom de Déu.

Al món hi ha més de 70 conflictes armats, molts d’ells es produeixen en nom de Déu i la justícia.

Al llarg de la història de la humanitat s’ha utilitzat el nom de Déu per justificar accions bèl·liques, dictadures, tortures o qualsevol tipus d’acció que viola el respecte als drets humans. Al Parlament de les Religions del Món es va expressar amb contundència que les religions han de posar-hi fi i aconseguir, mitjançant la transformació espiritual que els condueixi a realitzar accions concretes, una nova relació de fraternitat entre elles.

Totes les veus religioses es van aixecar per demanar que no s’utilitzi més el nom de Déu per justificar qualsevol tipus d’acció violenta. Les religions han de realitzar una profunda autocrítica en aquest sentit, perquè és una gran contradicció parlar d’amor i pau i justificar la violència per resoldre conflictes interculturals de caire religiós.

"El terror, la violència, les tortures, la humiliació, són inacceptables a qualsevol societat. Aquells que amb l’excusa de pertànyer a una cultura ignoren la democràcia i els drets humans són dèspotes que amb una careta de cultura cobreixen la seva identitat dictatorial ", va afirmar la Premi Nobel de la Pau 2003, Shirin Ebadi.

Chandri Kali Prasad, Irfa Khan, Shirin Ebadi, Raimon Pannikar, Toni Comin, Amma, Animand Ansami, Sulak Sivarazka, Munemichi Kurozumi, Paul Eppinger, Sheikh Saleh Habimana, Lyudmyla Filipovych i un gran nombre de líders religiosos presents, així com també des de totes les creences, es va instar a trobar el vertader sentit de la paraula de Déu i a partir d’aquí començar un procés de pau i reconciliació d’unes amb altres basant-se en el reconeixement i l’acceptació de la diversitat religiosa.

En aquest sentit, el doctor indú Deepak Chopra va donar una visió universal a la fe quan va afirmar que: "tots podem percebre Déu en el sentit universal. La nostra vida és un continu reciclatge i hem de renovar l’esperit

Problemàtica:
Al món hi ha més de 70 conflictes armats i molts d’ells es produeixen en nom de Déu i la justícia. Violència comunitària. En diversos indrets es violen els drets humans per qüestions religioses.

Proposta:
Autocrítica profunda per recuperar l’espiritualitat i entendre el missatge de pau i respecte que uneix totes les religions. Des de totes les creences es va instar a trobar el vertader sentit de la paraula de Déu i a partir d’aquí començar un procés de pau i reconciliació d’unes amb altres basant-se en el reconeixement i l’acceptació de la diversitat religiosa. Totes les veus religioses es van aixecar per demanar que no s’utilitzi més el nom de Déu per justificar qualsevol tipus d’acció violenta. Difondre amb pràctiques i missatges el vertader significat de cada religió i apartar-ne tot vincle amb la violència i la intolerància. Compromís de tots els líders per intercedir davant els poders públics i institucionals amb el fi d’aconseguir la pau.

Postures:
Compareixents al Parlament.

Bones pràctiques:
Moviment Interfaith. Davant els actes de violència religiosa, el moviment primer informa totes les comunitats dels fets i després es convoca una reunió i una cerimònia religiosa conjunta al lloc dels fets. També es duen a terme mesures preventives com l’organització de seminaris i cursos sobre religions, la creació d’agrupacions juvenils interreligioses.

Conclusions:
Al llarg de la història de la humanitat s’ha utilitzat el nom de Déu per justificar actes bèl·lics, dictadures, tortures o qualsevol tipus d’acció que viola el respecte als drets humans. Les religions han de posar fi a això i ho aconseguiran mitjançant una transformació espiritual que les dugui a realitzar accions concretes.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
AS Diàleg Orient-Occident
 
RS Diàleg amb Marguerite Barankitse
 
RS Diàleg amb Johan Galtung
 
RS Dimensions de la pau, la política i l’esperit