Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació > Tecnologia i convivència segura
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Tecnologia i convivència segura
Diàleg de referencia: Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació

La tecnologia com a força de diàleg, convivència i cohesió social.

Avui dia, paradoxalment, ens trobem amb sistemes de seguretat altament qualificats davant d’individus cada cop més es senten més insegurs. La societat de la informació ens ha de proporcionar la tecnologia necessària per potenciar la capacitat de diàleg i la cohesió social, és a dir, la convivència segura en una societat diversa i complexa.

Problemàtica:
La tecnologia ha de deixar de ser una amenaça a les llibertats per a convertir-se en garantia d’aquestes i en cap cas les ha de limitar. Ha de facilitar la construcció de valors compartits que reforcin la cohesió social.

Proposta:
És important invertir en tecnologia per a que pugui ser un nou espai comú per al benestar de tots. Cal desenvolupar una carta de drets dels ciutadans en matèria de seguretat i diversitat cultural. Cal promoure tecnologies de la informació que permetin el desenvolupament de la convivència mitjançant nous models i metodologies, eliminant barreres geogràfiques, culturals, lingüístiques, econòmiques i sanitàries. En conseqüència cal promoure els programes de normalització, recerca, desenvolupament i formació en els àmbits que reforcin l’idea d’espai compartit: interfície d’usuari, tecnologia de la lingüística, biometria... Promoure l’ús de la tecnologia per a prevenir els riscs sanitaris i ambientals a tot el món. Garantir l’accés de tots els ciutadans a la informació disponible a través d’internet i als nous espais públics digitals. Garantir el dret dels ciutadans a la identitat digital com a mitjà per potenciar una societat de la informació democràtica.

Postures:
Bartomeu Muñoz, president de la Diputació de Barcelona: “Cal que tothom es beneficiï dels avantatges de les noves eines tecnològiques amb una base ètica”. Alfons Martinell, director general de relacions culturals i científiques, govern espanyol: “Les comunitats han de defensar les seves identitats i situar-les en el món”. Yves Neuville: “ La seguretat real és l’absència d’exclusió, que és el que evita la fractura del teixit social. Sense convivència mai no tindrem seguretat. Les noves tecnologies poden ser la millor via per permetre el progrés social i econòmic, però tenim un deure amb els ciutadans: estudiar l’impacte i qualsevol desviació perjudicial per als éssers humans”. Line Kleinebreil: “L’ús de la targeta de crèdit és una qüestió política. Hauria de ser un dret humà”. Mamadou Diop, ministre de noves tecnologies del Senegal: “Les oportunitats que ens ofereixen les tecnologies de la informació en un món de pau i seguretat no estan reservades als homes i les dones de bona voluntat, sinó també als esperits malèvols que la puguin utilitzar”. José Luís Díez, responsable del projecte DNI-e de la Direcció General de la Policia d’España: “La identitat mai no és electrònica, sempre és física. El que és electrònic és el procediment per a establir i verificar aquesta identitat. Hem de garantir un procés de seguretat suficient per generar confiança entre els ciutadans”. Postures del públic: La comunicació total requereix que les persones es puguin identificar. La confiança no sempre és fàcil per internet. El dret a la intimitat és fonamental. Cal promoure la igualtat d’oportunitats. Una bona educació hauria d’ensenyar a aprendre. La democràcia no és només votar sinó que també s’ha de participar. Hem de prendre consciència que la diferència, la multiculturalitat ens acompanyaran per sempre i les hem de viure com a gran potencial que són. Per al respecte a les cultures, és fonamental l’aprenentatge del valor de la pau i la política internacional dels estats.

Conclusions:
Tots junts hem d’exigir que les tecnologies de la informació no siguin amenaces per a les llibertats sinó una garantia de seguretat en una societat diversa. Cal promoure l’ús de les noves tecnologies quan han demostrat la seva eficàcia, la seva ètica i el benestar que aporten als ciutadans. Hem de passar a una societat preventiva en què es faciliti la convivència i la comunicació eliminant les barreres geogràfiques i culturals a través de la tecnologia i la ciència, que han d’estar a l’abast de tothom.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Sessió d’obertura. Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS Prevenció de riscs i disminució de les vulnerabilitats
 
RS Aportacions de les tecnologies de la informació per promoure la convivència i la seguretat
 
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS Manifest de Barcelona i clausura