Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Construïm les nostres coneixences junts
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Construïm les nostres coneixences junts
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

El grup d’educadors i investigadors 30 sous-réseaux ha exposat durant aquesta xerrada els seus mètodes innovadors d’ensenyament. Stéphane Allaire, Jonnathan McLollan i Marco April són membres d’un equip de recerca en educació de la Universitat Laval, del Quebec (Canadà). Estan especialment interessats en les possibilitats de comunicació que ofereixen les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Es basen en una dinàmica d’aprenentatge per “democratitzar el coneixement” que consisteix en construir el coneixement de forma conjunta educadors i alumnes. Per això prenen com a punt de referència el socioconstructivisme que, segons han explicat, proposa cercar solucions a problemes que ens afecten per mitjà del diàleg.

Aquests pedagogs han defensat el treball en xarxa i la creació de comunitats d’aprenentatge perquè els estudiants puguin desenvolupar els coneixements de forma col·lectiva. És el que ells anomenen intel·ligència col·lectiva o coelaboració de coneixements.

Sostenen que l’educador no ha de transmetre coneixements, sinó guiar els alumnes: cercar coneixements de base i veure què els interessa més aprendre. Un altre dels fonaments del sistema que proposen és utilitzar casos pràctics per “reptar” els alumnes a que ells mateixos en trobin la solució. D’aquesta manera, els alumnes aprenen a “buscar-se la vida” dins d’un context determinat i estan molt més motivats per assimilar coneixements que no pas en una classe magistral. Alhora, aquest aprenentatge híbrid —teòric i pràctic— s’acosta molt més als desafiaments del món real. Els coneixements informals juguen un rol determinant dins d’aquesta formació pràctica. Es tracta d’aquelles coneixences que s’empren automàticament, sense ésser conscient que es posseeixen. Els casos pràctics i la interacció entre els alumnes permeten que intercanviïn aquests tipus de coneixements que, segons Allaire, McLollan i April, haurien d’estar molt més valorats perquè constitueixen una informació amb alt valor afegit.

Així mateix, el grup 30 sous-réseaux aposta per crear una dinàmica d’investigació ja des de l’ensenyament primari, en lloc de reservar aquest mètode d’estudi a l’ensenyament superior o universitari. En efecte, durant la sessió els investigadors han deixat ben clar que impulsar una cultura de la recerca és un dels seus principals objectius.

Els ponents han demostrat amb diversos exemples els bons resultats acadèmics de la combinació de l’ensenyament formal i informal.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Canal Humania
 
AS VIRTUAL EDUCA. V Trobada Internacional sobre Educació, Capacitació Professional i Tecnologies de la Informació
 
IF Bretxa Digital / Bretxa Educacional
 
RS Internet a la Escuela Fundación Telefónica
 
RS Presentacions curtes (Short Presentations: Demonstrations and Interactive Posters)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.