Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Moviments humans i immigració > Transformacions i globalització
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Transformacions i globalització
Diàleg de referencia: Moviments humans i immigració

L’escriptor José M. Mendiluce ha estat el moderador i presentador d'aquesta ponència, l'objectiu de la qual ha estat parlar de les transformacions que han sofert els moviments humans els darrers anys a conseqüència del fenomen globalitzador.

Per a aquest ex alt funcionari de l'Organització de Nacions Unides (ONU) «la història de la humanitat és la història dels moviments humans». L’ésser humà s’ha vist obligat durant tota la seva existència a migrar d’un costat a l’altre del món, per tal de sobreviure als canvis que s’han anat produint. És per aquesta raó que Mendiluce ha proposat afrontar la immigració des d’una visió positiva per tal «que no es transformi en un problema, sinó en una oportunitat» de continuar avançant i aprenent.

La relatora de l'ONU per als drets humans dels immigrants, Gabriela Rodríguez, ha assegurat que les causes de la immigració, al contrari del que es pensa normalment, no es limiten únicament a la divisió nord-sud, sinó que també es deuen, i en major grau que les primeres, al context interregional. L'especialista en estudis de les migracions mundials ha explicat que els països d’origen de les migracions no es preocupen de les condicions en què els seus nacionals emigren. Són grups de persones altament desprotegits que sovint acaben sent víctimes de les màfies, per això Rodríguez proposa d’iniciar processos d’ordenació dels fluxos migratoris als països amb més immigrants il·legals, fixant clarament les condicions i requisits d’entrada.

Malgrat que sovint es relaciona els immigrants amb actes de violència, creant respostes xenòfobes contra aquestes persones, per a Rodríguez les principals víctimes de violacions dels drets humans als països desenvolupats són els immigrants, especialment els que es troben en situació irregular.

El professor Massimo Livi Bacci, demògraf de la Università degli Studi de Florència, ha exposat els seus coneixements en el camp dels moviments humans afirmant que «la migració internacional ha estat el vehicle de lluita més important contra la pobresa», ja que no s’hauria produït el desenvolupament econòmic, polític i humà actual sense l’existència de migracions. Actualment, el fenomen més important a escala mundial és la globalització, un procés que és quasi exclusivament econòmic, amb llibertat total dels moviments de capital, però que no s’ha estès als moviments humans i fins i tot s’ha restringit. Si bé és cert que els darrers anys les xifres absolutes d’immigrants han crescut, cal també recordar que la població mundial s’ha duplicat, fet que ens mostra que la proporció d’immigrants actual no és superior a la de fa uns anys. Segons el professor Livi Bacci, «l’augment de les desigualtats econòmiques és un dels elements que ha originat el creixement de les forces que empenyen la migració».

Expert en l’ús de les xifres, Livi Bacci ha argumentat que «entre el 2000 i el 2050, la població en edat de treballar (20-50 anys) dels països desenvolupats disminuirà, mentre que aquest mateix segment de població al món subdesenvolupat augmentarà en el 60%». Si les tendències demogràfiques mundials segueixen el curs actual, aquest forat de població dels països rics haurà de ser omplert amb població immigrada dels països pobres. Per això, Livi Bacci proposa avançar-se a la problemàtica futura i crear una institució internacional que garanteixi els drets dels immigrants (seguretat en les remeses, drets socials, etc.) i que ajudi a regular els fluxos de migració. Livi Bacci ha conclòs la sessió amb una frase molt contundent: «Els immigrants són persones, no coses».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS Congrés Mundial sobre moviments humans i immigració, un repte per al segle XXI
 
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
AS L’aigua: vida i seguretat
 
RS Sessió de cloenda. Moviments humans i immigració
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.