Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Els conflictes en la vida quotidiana > Analfabetisme de conèixer
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Analfabetisme de conèixer
Diàleg de referencia: Els conflictes en la vida quotidiana

J. Galtung, conegut mediador i impulsor de múltiples iniciatives de foment de la pau, entre les quals es troba la xarxa internacional per a la pau i el desenvolupament, TRANSCEND, considera que en tot procés de mediació hi ha una greu manca d’interès de les parts per saber quines són les intencions de les parts involucrades.

En un primer moment, s’han de detectar les parts que intervenen en la negociació, quins objectius pretenen i quines contradiccions presenten. En segon lloc, s’han de classificar els objectius o metes de les parts en legítims i il·legítims. Finalment, el mediador ha de procurar establir un pont entre els objectius legítims d’ambdues parts.

Tot i l’aparent senzillesa d’aquests conceptes, Galtung es lamenta de “l’analfabetisme de conèixer” que presenten molts dirigents internacionals. Sense anar més lluny, Galtung denuncia que la guerra a l’exIugoslàvia s’hauria pogut evitar si els governants europeus haguessin entès correctament les demandes dels serbis. Segons Galtung, aquests no tenien com a objectiu restablir l’organització territorial ambicionada per la “Gran Sèrbia” de principis del segle XX, sinó que no desitjaven ser governats pels que, durant la Segona Guerra Mundial, havien col·laborat amb els nazis en el seu extermini i persecució, especialment els croats.

En aquest cas, la falta de coneixement de les metes d’una de les parts va provocar un conflicte armat. Galtung afirma que, perquè un objectiu sigui considerat com a legítim, cal que respecti els principis de les tres fonts de legitimitat: les lleis, els drets humans i les necessitats bàsiques de qualsevol ésser humà.

Problemàtica:
La dificultat d’identificar els interessos de l'altre en un conflicte.

Proposta:
Per resoldre aquest dèficit de coneixement dels objectius de les parts, Galtung destaca que la principal qualitat del mediador ha de ser la curiositat, “listen to the other side” (escolta l’altra part), ha subratllat. Un mediador ha de tenir ganes de saber, de fer preguntes constantment per no obviar cap aspecte.

Postures:
Johan Galtung, fundador de l'Institut Internacional de la Investigació per a la Pau d'Oslo.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Els conflictes a la vida quotidiana
 
IF La cultura de la mediació
 
RS Diàleg amb Sara Cobb
 
RS Diàleg amb Kenneth Gergen
 
RS Diàleg amb Humberto Maturana i Ximena Dávila