Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Justícia Internacional > Agents no estatals: terrorisme, màfies, corrupció, delictes medioambientals i econòmics en un món globalitzat.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Agents no estatals: terrorisme, màfies, corrupció, delictes medioambientals i econòmics en un món globalitzat.
Diàleg de referencia: Justícia Internacional

L'element central d'aquest debat ha estat el terrorisme. A partir dels atemptats de l'11 de setembre, la comunitat internacional s'adona que ja no s'enfronta al terrorisme tradicional, sinó que ha aparegut un terrorisme d'abast mundial. Aquest terrorisme modern està format per xarxes autònomes que s'estenen arreu del món, moltes de les quals neixen en el sí de la societat occidental. De fet, ens enfrontem a un trastorn derivat de la globalització.

Els ponents han estat: Fernando Reinares, catedràtic de ciència política a la Universitat Rei Juan Carlos I (Madrid) i assessor de qüestions de política antiterrorista del ministre de l'Interior (Espanya);Philip Heymann, professor de dret de la James Barr Ames, Harvard Law School (EUA); Loretta Napoleoni, economista i escriptora especialitzada en qüestions sobre terrorisme, economia i el món àrab (Itàlia); i Nick Fielding, escriptor i editorialista de The Sunday Times (Regne Unit).

En el món islàmic trobem dues concepcions de lluita: lluitar contra el govern nacional, que es considera l'enemic proper, o bé lluitar contra altres governs, l'enemic llunyà. El terrorisme internacional respon a aquesta última visió de lluitar contra l'enemic llunyà. El seu objectiu principal és desgastar el suport que les potències occidentals ofereixen a les oligarquies que controlen els governs dels països islàmics, perquè només així podran enderrocar els governs nacionals. Aquesta lluita compta amb el suport d'una aliança de classes entre clergues islàmics i classes emergents del món àrab, però també dels més desafavorits. Tots junts justifiquen la seva creuada sota el paraigua de la religió.

El terrorisme internacional es nodreix del propi sistema capitalista i es desenvolupa gràcies a les noves tecnologies. El procés de globalització econòmica i la desregulació dels mercats financers dels últims anys han afavorit la proliferació de xarxes terroristes mundials. Són grups organitzats i transnacionals que no tan sols tenen capacitat econòmica, sinó que disposen també de recursos suficients per generar capital arreu del món i de manera simultània. Uns 1,2 bilions d'euros, que suposen aproximadament el 5% de l'economia mundial, és precisament economia del terrorisme, un capital de fàcil mobilitat conegut com a producte criminal brut. Una tercera part d'aquests ingressos s'obtenen mitjançant activitats legals, i dos terços provenen d'activitats il·legals. A més, gran part d'aquest capital es blanqueja a Occident, sobretot als Estats Units, on l'activitat econòmica del terrorisme és un gegant econòmic desestructurador del sistema occidental. Per tant, la comunitat internacional no es troba davant un xoc de cultures, sinó davant un xoc de sistemes econòmics.

És evident que les xarxes terroristes neixen i es desenvolupen dintre la mateixa societat occidental i formen part del sistema. No existeix cap força de seguretat ni cap guerra preventiva que pugui acabar amb el terrorisme. El nucli del terrorisme només pot ser atacat mitjançant el dret nacional i el dret internacional. Cada estat hauria de prendre mesures internes per prevenir la proliferació de cèl·lules terroristes, i fomentar la cooperació entre estats per al manteniment de la pau. El dret internacional hauria de garantir que mecanismes com l'extradició fossin obligatoris per a tots els estats.

Aquesta nova amenaça internacional ha posat de manifest la vulnerabilitat de les grans potències. La guerra d'Iraq no és la solució al terrorisme internacional sinó que ha esdevingut un viver de grups violents i de noves xarxes terroristes, un nucli de fervor islàmic i de ràbia contra Occident sense precedents i amb unes conseqüències imprevisibles.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Delictes econòmics, medioambientals i contra el patrimoni.
 
IF La nova economia del terror
 
AS La justícia internacional
 
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
IF Corrupció, mafiocràcies i pobresa
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.