Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Reunió de joves líders indígenes > Grup de Treball Hispà B per avaluar el Programa de Membres Indígenes de Nacions Unides (ONU)
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Grup de Treball Hispà B per avaluar el Programa de Membres Indígenes de Nacions Unides (ONU)
Diàleg de referencia: Reunió de joves líders indígenes

A la sessió de treball hi havia representats dels pobles maiatxí (Guatemala), wayuu (Veneçuela), tupí-guaraní (Argentina), trukà (Brasil), aimara (Xile), penuentxe (Xile) i mixé (Mèxic).

Després d’analitzar la problemàtica i les expectatives de cadascun dels becaris abans d’iniciar el curs (compromisos familiars, delegació de responsabilitats quotidianes, adquisició d’un compromís amb la pròpia col·lectivitat d’origen de cara a una posterior aplicació pràctica de coneixements) i el desenvolupament de l’estada tant a Deusto com a Ginebra (contacte immediat de cultures, amb el consegüent exercici de tolerància i companyonia, problemes de tipus logístic, escassetat de recursos econòmics amb les beques concedides, adaptació a un entorn desconegut, etc.), es van analitzar les activitats desenvolupades pels becaris en els seus llocs d’origen després del curs. En aquest sentit, destaquen diverses iniciatives:

- Un millor aprofitament de les institucions internacionals (ONU, UNESCO, etc.), tant per demanar ajuts com per exigir reconeixement i drets dels pobles indígenes.
- Posada en marxa d’un centre d’etnoturisme (Xile): creació de rutes turístiques dirigides, controlades i gestionades directament pels indígenes, totalment respectuoses amb la realitat cultural i ecològica local (que d’aquesta manera barren el pas a operadors turístics de tipus més generalista).
- Potenciació de departaments de fitoteràpia i activitats mèdiques alternatives realitzades amb plantes locals en els hospitals de la zona (Brasil), tot a l’empara d’un marc legal.
- Augment de la pressió a les autoritats estatals (Xile) pel que fa a la no- discriminació dels indígenes en l’accés a l’educació.
- Creació d’una base de dades (Veneçuela) de diferents ONG i institucions internacionals al servei de tots els pobles indígenes de la zona.
- Posada en marxa del projecte «Despertar de la consciència» adreçat als joves indígenes (Veneçuela) per ajudar-los a adquirir consciència de poble amb identitat pròpia i amb drets i peculiaritats que cal defensar.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Dret a la diversitat cultural
 
NP Els joves indígenes presenten al Fòrum la seva proposta per als Objectius del Mil·lenni de l'ONU
 
PP Els pobles indígenes denuncien que els estats els neguen el ple reconeixement
 
NP Julian Burger: «Els pobles indígenes volen socis, no colonitzadors»
 
NP Upaluk Poppel, Inuit de Nuuk (Groenlàndia)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.