Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Diàleg Orient-Occident > Model de creixement econòmic en xarxa
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força (10/10/2004)Idea Força
Model de creixement econòmic en xarxa
Diàleg de referencia: Diàleg Orient-Occident

La globalització ha de ser un procés de desnacionalització de l’economia que faci palesa la necessitat d’un model econòmic que tingui com a objectiu el desenvolupament sostenible, basat en el compromís de tots els actors implicats; governs, empreses, sindicats, etc.

Aquesta idea-força és un model econòmic proposat per l’economista i exdirector d’Asia World Economic Forum, Frank Jürgen Richter, que la resumeix així: "La globalització no ha de ser un procés de deslocalització i hegemonització, sinó una desnacionalització de l’economia que ens faci veure que tots estem en el mateix vaixell, que per arribar a bon port a llarg termini necessita la col·laboració de tots els actors implicats.

Amb el títol, Àsia: Referent de progrés o cerca d’un model? aquest economista va fer una relació dels tres models econòmics imperants al món: l’anglosaxó “on el mercat ho regula tot”, el continental europeu, “una economia de mercat corregida en l’aspecte social per l’estat” i l’asiàtic “en què els governs promouen la industrialització molt activament i es basen en l’abnegació i cooperació dels individus dins del sistema”.

Davant aquests models, Frank Jürgen Richter en propugna un quart, en què la globalització neoliberal ha de donar pas a una economia global igualment capitalista però en què els governs “vetllin pel creixement sostingut igual al desenvolupament social” i les multinacionals “assumeixin les seves responsabilitats socials” amb una planificació “a llarg termini”.

“Els dirigents polítics no han de ser de carrera, sinó professionals polifacètics, poliglotes amb una visió holísitica i de futur, i amb una ferma intenció de fomentar el desenvolupament en tots els àmbits, no només l’econòmic, de la societat civil”. “Hem d’elaborar una fulla de ruta i passar a l’acció” va concloure.

Problemàtica:
La globalització del neoliberalisme salvatge no vetlla per un creixement sostenible socialment i ambiental.

Proposta:
Un model econòmic en el marc de la globalització però tenint cura d’aquests dos aspectes a través de la implicació de tots els sectors implicats.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Del consens de Washington a una nova governança global
 
AS El paper de l’empresa al segle XXI
 
IF Cap a una empresa socialment i mediambientalment responsable
 
AS Governar la globalització des del treball
 
AS Diàleg Orient-Occident