Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Diàleg Orient-Occident > La responsabilitat institucional. Giandomenico Picco.
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
La responsabilitat institucional. Giandomenico Picco.
Diàleg de referencia: Diàleg Orient-Occident

Giandomenico Picco va iniciar la seva intervenció assenyalant la dificultat de fer compatibles els conceptes de poder i diàleg. Des del seu punt de vista, històricament qui ha tingut el poder ha comès l’error de creure’s en possessió única de la veritat, amb una postura arrogant que impedeix que sorgeixi el diàleg. Això passa perquè el diàleg pressuposa l’acceptació que hi ha més d’una interpretació de la veritat. És a dir, que les raons de l'altre són tan vàlides com les pròpies. És per això que aquells que es creuen en possessió de la veritat no poden creure en el diàleg, si no és que tingui l’objectiu de convèncer els altres. Malgrat això, el diàleg és imprescindible, ja que ens trobem en una societat polaritzada, tant pel que fa a la política, com a la cultura i a la religió. Una altra característica de la societat i el món en què vivim, unida a aquesta emergent polarització, és l'asimetria. Amb l’asimetria hem pogut comprovar que no només les majories poden influir en el destí de les minories, sinó que també pot ser a l’inrevés. Per tant, ens trobem en un món polaritzat, però interdependent. La interdependència i l’asimetria, d’una banda, i les ideologies d’aquelles persones amb postures arrogants, de l'altra, són els factors que determinen el context en què sorgeix el diàleg.

Per tal de fer possible aquest diàleg necessari, en el qual les institucions tenen un paper fonamental, Giandomenico Picco també subratlla la necessitat de trobar una identitat comuna. Per a Picco, sovint caiem en l'error d'identificar la identitat amb una actitud única, ja sigui amb una religió, una llengua, etc., mentre que les identitats són en sí mateixes múltiples. Picco explica la tendència que tenim de veure en qui tenim al davant allò que ens diferencia en lloc de veure els elements comuns, com un mecanisme d'autodefensa i assenyala que d'aquesta manera estigmatitzem allò que som, o bé una llengua, una religió, etc. Però no hi ha identitats úniques, i per tant, és imprescindible abandonar aquest concepte i evolucionar cap el d'identitat múltiple, descobrir els elements comuns en la diversitat en què vivim, aprendre a valorar-la des de l'enteniment que les identitats, començant per la pròpia, són múltiples.

Per a Giandomenico Picco, les Nacions Unides, com a reflex d'aquesta multiplicitat d'identitats i experiències, es fonamenten per definició en el concepte d'inclusió i han de tenir com a funció trencar amb el context d'hegemonia i d'exclusió que impedeix el diàleg. La proposta de Picco és la creació d'un Manifest de Diàleg que impliqui tant les institucions com la societat civil. Aquest manifest ha pertànyer a les persones que refusen ser homogeneitzades; ha de proclamar, per tant, l'acceptació de la diversitat i de la identitat múltiple, i ha d'exigir responsabilitat a les institucions i rebutjar el monopoli de la veritat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS Festival Mundial de la Joventut Barcelona 2004
 
RS Arquitectura institucional per una democràcia mundial
 
RS Sessió plenària inaugural i sessió plenària de cloenda. Diàleg “Contribuint a l'Agenda Global”.
 
RS La globalització. Democràcia i ciutadania globals
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.