Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Ciutat i ciutadans del segle XXI > Les noves ciutats del segle XXI com a ciutats sense fronteres
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Les noves ciutats del segle XXI com a ciutats sense fronteres
Diàleg de referencia: Ciutat i ciutadans del segle XXI

S'ha de canviar el concepte que tenim de ciutat per arribar a una nova tipologia de ciutat postmoderna que no té res a veure amb la definició actual de ciutat postindustrial. La nova tipologia no ha de ser geogràfica sinó més oberta. Les fronteres s'han d'esborrar.

El canvi cultural i social que s’ha viscut des de finals del segle passat fins a principis d'aquest ha comportat un canvi en el modus vivendi urbà. Les ciutats, tal com es van construir al segle XIX, ja no tenen sentit en la societat actual. Ara mateix, amb l’inici d’una globalització econòmica, ens estem adonant que aquesta globalització està entrant també en els camps de la cultura i de la societat, i s'està convertint en una globalització total.

Això ens ha portat a un estadi en què les ciutats estan canviant. Com explica Michael Dear, el concepte de ciutat que tenim ha passat de ciutat postindustrial a ciutat postmoderna.

Les ciutats, avui dia, són un espai que ha crescut enormement des del punt de vista demogràfic, sobretot a causa de la migració. Aquest hipercreixement ha convertit les ciutats en un espai d'hibridació cultural (un exemple claríssim d'aquest concepte és el de l’spanglish, que es parla a Califòrnia i es basa en la barreja del castellà i l'anglès). Aleshores, el transport de capital d'una ciutat a una altra converteix la zona en una ciutat-regió, ja que no estan exactament delimitades, sinó que, com descriu Michael Dear, des d’ara en trobem que són de frontera portàtil. La frontera com a tal, tant entre ciutats com entre països, ha deixat de tenir sentit.

El concepte de frontera portàtil ens porta a la ciutat de la postfrontera, que no és només a Los Angeles, sinó a tot arreu. Tot això és l’origen d’una nova tipologia de ciutats creada per Dear, que ja no es basa en el concepte geogràfic, sinó en molts altres temes aportats per aquesta nova societat de la informació. Són cinc els tipus de ciutat postmoderna del segle XXI: ciutat mundial (on hi ha els centres de control de l'economia globalitzada), ciberciutat (societat en xarxa), ciutat dual (gran diferència entre rics i pobres), ciutat híbrida (hibridació de diferents identitats i orígens) i ciutat sostenible (consciència global que són necessàries la cura del medi ambient i l'ecologia). Tots aquests paradigmes són ciutats obertes a les no-fronteres, ja que ja no té sentit la política localista.

Problemàtica:
- Nous moviments més enllà de les fronteres; Mèxic-Califòrnia, anomenat també Bajalta Califòrnia. Hi ha un enorme traspàs de capital humà i econòmic diari.

- Les ciutats no estan pensades per al nou tipus de valors segons els quals viuen els ciutadans del segle XXI.

Proposta:
- Desafiament intel·lectual: nous valors i nous models d'urbanisme. Si les noves maneres de viure no s'adeqüen al concepte de ciutat del segle XIX, s'ha de canviar el concepte de ciutat.

- Les fronteres i les línies divisòries entre les ciutats s'han d'esborrar.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Grup de treball 1: Drets Humans i administració regional i local. Aspectes Generals. Qüestions legals i constitucionals.
 
RS El segle XX contempla el segle XXI
 
AS Ciutat i ciutadans del segle XXI
 
RS Grup de treball 3: Drets culturals i de l’educació i administració regional i local
 
RS Migracions, pluralisme cultural i diversitat