Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals > Indicadors culturals enfront d'indicadors econòmics
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Indicadors culturals enfront d'indicadors econòmics
Diàleg de referencia: Drets culturals i desenvolupament humà. Nous espais multiculturals

Els indicadors econòmics sempre han deixat la cultura en plans secundaris com a eina del desenvolupament humà. La creació d'indicadors culturals ha de suplantar aquestes teories econòmiques del desenvolupament i valorar la influència real que té la cultura en la vida dels pobles. L'informe del PNUD, en posar en un terreny essencial la cultura com a part del desenvolupament, és un gran pas per a l'aplicació de polítiques culturals. Per això cal definir nous models d'indicadors on la diversitat cultural sigui un dels elements més importants en la sostenibilitat i el creixement de les societats.

Problemàtica:
Falta d'indicadors culturals sòlids enfront de la visió econòmica del desenvolupament humà.

Proposta:
Construcció d'indicadors culturals perquè els governs prenguin consciència de debò de la importància de l'aplicació de polítiques culturals.

Postures:
Raymond Weber, director de Lux-Development, de Luxemburg, va afirmar que cal canviar la lògica europea basada en l'economia i el comerç, on la cultura queda com una cosa marginal. «La Unió Europea necessita una política cultural en el context de la globalització, sense ignorar el seu context cultural i els seus valors, per tal que sigui més que un espai polític i econòmic», va puntualitzar. En aquest sentit, Weber va defensar la creació d'un Fòrum Cultural Europeu, d'un observatori on es preservin els valors i que sigui un laboratori de noves experiències i serveixi de plataforma entre diferents projectes culturals. Patrice Meyer-Bisch, coordinador de l'Institut Interdisciplinaire d´Éthique et des Droits de l´Homme (IIEDH), va afirmar que els indicadors de les polítiques culturals no han de ser només xifres (nombre de llibres venuts, quantitat de gent llicenciada), sinó indicadors de l'efectivitat del dret cultural, que permetin la participació de tothom. El professor i director de Trascend, Xarxa per a la Pau i el Desenvolupament, Johan Galtung, va sostenir que no accepta la cultura com a contribució als desenvolupament econòmic. En aquest sentit, Galtung va explicar que l'estat i el mercat capitalistes maten cada dia més de 125.000 persones. «No accepto la cultura basada en l'omnipotència, l'omnipresència, l'universalisme i la singularitat», va dir Galtung. Alioune Sall, sociòleg senegalès i experts en indicadors de desenvolupament humà a l'Àfrica) va recalcar la importància dels indicadors culturals per avaluar sis reptes que cal tenir en compte per al desenvolupament de l'Àfrica: 1.- Governança: gestió òptima de les autoritats centrals i dels estats descentralitzats. 2.- Pobresa: transformacions estructurals entre el saber, el poder i el tenir. 3.- Llibertats culturals: reivindica el pluralisme lingüístic i l'educació en llengua materna. 4.- Creativitat, iniciativa cultural: defensa dels drets de propietat intel·lectual col·lectiva. 5.- Generació, gestió del coneixement: recuperar la memòria històrica africana, no la visió de la cultura hegemònica. 6.- Temes transversals: establir la igualtat home-dona i lluitar contra la sida.

Bones pràctiques:
Informe sobre Desenvolupament Humà 2004 del PNUD.

Conclusions:
La constitució d'indicadores culturals sòlids esdevé imprescindible per avaluar el desenvolupament humà a partir del fracàs dels indicadors econòmics, que no tenien en compte la importància del dret cultural en el creixement de les societats.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
IF Drets culturals i diversitat: una acció política i civil per aconseguir el desenvolupament
 
IF Ciutats culturals enfront de ciutats poc sustentables
 
RS La participació en la vida cultural (Seminari 5)
 
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 
RS Cultura i desenvolupament. Veus des del camp.