Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Parlament de les Religions del Món > Camins cap a la pau: les experiències del Fòrum Interreligiós d’Irlanda del Nord
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Camins cap a la pau: les experiències del Fòrum Interreligiós d’Irlanda del Nord
Diàleg de referencia: Parlament de les Religions del Món

El principal objectiu del Fòrum Interreligiós d’Irlanda del Nord és aglutinar i donar a conèixer les diferents religions que conviuen en un espai concret on, tradicionalment, només es percep la dicotomia violenta de sengles tradicions cristianes secularment enfrontades: catòlics i protestants.

Al llarg de la trobada, el factor interreligiós d’aquest Fòrum ja es va fer patent en la varietat de religions o filosofies religioses que professaven els ponents: cristianisme ecumènic, hare krishna, budisme tibetà i fe bahá’ í.

Cal remarcar que aquest Diàleg a Barcelona se celebra el mateix dia que els protestants desfilen pels carrers per celebrar la victòria de fa tres segles sobre els catòlics.

Aquest Fòrum pretén enaltir els valors de la diversitat religiosa i promoure el diàleg entre les diferents confessions d’Irlanda del Nord, ja que, durant anys, el sectarisme ha impedit que es consideressin els creients d’altres religions minoritàries. Promovent la diversitat es pretén obrir horitzons i fugir d’una societat dual i enfrontada.

Algunes de les publicacions, exposicions itinerants i trobades periòdiques entre els membres de diferents religions estan dirigides a la xarxa sanitària i a la policia perquè es tinguin en compte els hàbits i les necessitats alimentàries de cada creença, la qual cosa indica el desconeixement de les mateixes institucions públiques respecte a religions diferents de les històricament enfrontades.

Una de les explicacions que es dóna a l’increment del racisme prové de la profunda i radical separació que se produeix en l’àmbit de l’educació, on la major part de les escoles pertanyen a una de les dues religions. Aquesta educació separatista i unilateral, que acaba creant perfils monoculturals profundament diferenciats, es converteix en un veritable caldo de cultiu d’una militància violenta. Des d’aquesta òptica, estrictament confessional, es viu ignorant aquells que són diferents amb una arrogància que només porta al triomfalisme religiós, fenomen del qual dóna fe la marxa protestant d’avui.

La convivència a Irlanda del Nord raneja l’esquizofrènia, perquè es pot gaudir d’uns veïns amables i sol·lícits rodejats, al mateix temps, de pintades al carrer absolutament insultants per a aquells que no pertanyen a la religió majoritària, catòlica o protestant, del barri on es troben.

El Fòrum Interreligiós es proposa eliminar la idea que ser religiosament diferent pugui equivaler a ser mala persona o a ser titllat de traïdor per estar “de l’altre costat”. La idea bàsica consisteix, per tant, a oferir alternatives a les persones violentes perquè no sols comprenguin la fe a què s’enfronten, sinó que aprenguin a compartir pacíficament l’espai amb totes les confessions que calgui. Es tracta d’un canvi que s’ha d’aconseguir promovent i subratllant la importància de la tolerància i la mútua comprensió, en un context que periòdicament és sacsejat per manifestacions d’exclusió.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
RS Dona, economia i conflicte a l’Afganistan i el Pakistan
 
RS Diversitat a l’Islam
 
AS Globalització, identitat, diversitat
 
AS IV Parlament de les Religions del Món
 
RS La diversitat cultural. Migracions i moviment associatiu juvenil
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.