Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Festival Mundial de la Joventut > Pobles indígenes i desenvolupament sostenible
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Pobles indígenes i desenvolupament sostenible
Diàleg de referencia: Festival Mundial de la Joventut

Reunits cinc líders de diferents procedències (Francis Alfred, del poble tolo a Solomon Islands; Yanet Chadalla, aymara de Xile; Bahaludin Kulisusu, d’Indonèsia; Estebancio Castro, de la comunitat kuna de Panamà; i Ahmed Ouma dels tuaregs del Níger) van exposar diversos projectes de desenvolupament sostenible (explotació de boscs, turisme comunitari...)

Del diàleg posterior es destaquen dues idees principals:

Què cal entendre per “participació” dels pobles indígenes? Es coincideix en que no s’ha de limitar a donar respostes a les consultes que se’ls realitzin. La comunitat kuna ha substituït l’expressió “consulta” per la de “plena i efectiva participació”. Hi ha plena coincidència sobre que les comunitats indígenes s’han de tenir en compte en la planificació del projecte, en la definició dels seus objectius i en l’avaluació de la seva implementació.

Què cal entendre per projecte de desenvolupament sostenible? Aquell que millori la qualitat de vida sense renunciar a la condició d’indígenes. Per tant, no entenen un programa de desenvolupament si no inclou la cosmovisió indígena, el plantejament central de la qual és la sostenibilitat.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Drets culturals i desenvolupament humà
 
IF Dret a la diversitat cultural
 
RS El repte de la innovació
 
RS Religions minoritàries
 
RS Coneixement indígena i ciència actual
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.