Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Fòrum Urbà Mundial > Transició cap a un món urbà
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Idea Força Idea Força
Transició cap a un món urbà
Diàleg de referencia: Fòrum Urbà Mundial

La ciutat és un marc de convivència que determinarà aquest segle.

D’aquí 10 anys més de la meitat de la població viurà en ciutats, i es preveu que el percentatge arribi al 80% l’any 2030. El motiu d’aquesta migració cap als nuclis urbans és la recerca d’unes expectatives de futur millors. Ara bé, moltes de les persones que es traslladen a les ciutats veuen frustrades aquestes expectatives i, per contra, es troben amb problemes com la pobresa, l’exclusió social, la dificultat d’accés a un habitatge digne, la manca dels serveis mínims o la inseguretat laboral. En un altre pla, els municipis han de treballar perquè el desenvolupament de les zones urbanes sigui sostenible en tots els sentits.

El nivell de govern més proper als ciutadans és el municipal. Per això cal que les ciutats disposin de més autonomia local. Per aconseguir-ho és imprescindible una descentralització de poders i que els estats donin suport als governs locals. La interacció entre diverses ciutats del món unides en xarxa, mitjançant iniciatives com Ciutats i governs locals units (UCLG), també pot facilitar aquest procés de transició cap a un món urbà.

Problemàtica:
D’aquí a pocs anys la majoria de la població del món viurà en ciutats. Aquesta transició cap a un món urbà presenta reptes que les ciutats del món han d'encarar.

Proposta:
Cal una gestió urbana competent per donar resposta al creixement de les ciutats. La descentralització de poders o apoderament local és la millor via per garantir l’accés del ciutadà als serveis que necessita. Els governs locals necessiten instruments per frenar l’exclusió social, perquè “ningú pot quedar exclòs del dret a les ciutats” (Olivio Dutra). “Cal fer que els governs locals siguin una veu a escala internacional” (Clarence Anthony). “Hem de crear una unió internacional de les ciutats” (Pierre Mauroy). La interrelació de ciutats en xarxes com Ciutats i governs locals units (UCLG) pot ajudar-les a resoldre problemes comuns. Així mateix, cal ampliar la relació de les ciutats amb els organismes internacionals.

Postures:
Michael Cohen, exdirector de l’àrea urbana del Banc Mundial. Anna Tibaijuka, directora executiva d’ONU-Habitat. Olivio Dutra, ministre de les ciutats del Brasil. Pierre Mauroy, president de L’Ille Métropole Communauté Urbaine (França). Clarence Anthony, tresorer de Ciutats i governs locals units (UCLG).

Conclusions:
És cabdal assegurar el benestar de les persones en aquest nou món urbà.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Espai urbà col·lectiu: noves perspectives
 
RS Governs locals
 
RS Sostenibilitat urbana
 
AS Fòrum Urbà Mundial
 
RS El segle XX contempla el segle XXI