Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones > Creant el meu lloc: reptes i alternatives
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Creant el meu lloc: reptes i alternatives
Diàleg de referencia: Viure i Conviure. Fòrum Mundial de les Dones

Carme Riu, presidenta de Dones No Estàndard, va denunciar les discriminacions que per prejudicis reben les dones discapacitades per part de la nostra societat. Va subratllar que cal trencar tots els estereotips vigents, que l’únic que fan és continuar marginant i excloent el paper social de les dones amb algun tipus de discapacitat, alhora que cal reconèixer aquestes dones en la seva vida privada, perquè gaudeixin d’un reconeixement social, i establir convencionalismes que puguin transformar totes les dones no estàndard en agents iguals que les altres.

Per la seva part, Emilia Clavería, presidenta de FACEPA, va parlar de la condició del col·lectiu gitano i, més concretament, de la situació de la dona gitana, la qual es troba en una situació de doble discriminació, pel fet de ser dona i de ser gitana al mateix temps. Com ja havia fet Carme Riu, va denunciar la presència d’estereotips molt marcats cap als gitanos, que fan que la societat vegi aquest col·lectiu com un grup analfabet, delinqüent, etc., cosa que provoca una exclusió social brutal. També es va referir al fet que la dona, dins de la cultura gitana, fa relativament poc que s’ha començat a escolaritzar, i això fa que encara avui les nenes gitanes que van a l’institut se sentin soles. Tot i això, s’està promovent des de l’associació, i a una escala més àmplia, la importància de l’educació entre les dones d’ètnia gitana. A més a més, va fer una crida a la importància d’inculcar i educar amb els valors de la igualtat, trencant estereotips des de la infància. La dona juga un paper crucial com a transmissora d’aquesta lluita contra els estigmes i els estereotips.

Per part del col·lectiu Ni Putes Ni Soumises (Ni Putes ni Submises), Sihem Habchi va posar de manifest el nivell d’exclusió social i marginalitat en què es troben i viuen cada dia les dones immigrants a França, establertes en guetostancats i extraradials, i que dia rere dia són víctimes de la violència, la xenofòbia i la pobresa.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Promoure la convivència i la seguretat a la societat de la informació
 
RS Judici a la violència
 
IF El desafiament de la integració com a font de canvi i desenvolupament.
 
AS Viure i conviure. Fòrum de les Mundial de les Dones
 
RS Pobles indígenes: educació, treball i salut (indigenisme i discriminació)
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.