Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004 > Voluntariat i sida
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Voluntariat i sida
Diàleg de referencia: 18a Conferència Mundial del Voluntariat IAVE 2004

Imma Ribes, de l’associació ACASC –Associació Ciutadana Antisida de Catalunya– i moderadora de la sessió, explica que fa més de vint anys que tracten aquest tema. En els últims anys hi ha hagut avenços en l’accés a la informació i amb l’aparició de la medicació retroviral. Actualment, segons dades de l’ONU, al món hi ha entre 40 i 42 milions de persones amb sida, dels quals 2 milions i mig són menors de quinze anys. Consta que el 2003 es van contagiar 5 milions de persones, majoritàriament en relacions heterosexuals, sobretot dones. El mateix any, 3 milions de persones van morir a causa de la sida.

La sida és una malaltia, però també és una problemàtica social. Més del 95% de les persones amb sida viuen per sota del llindar de la pobresa. Hi ha noves infeccions als països del Sud, i als països del Nord hi ha zones, com el Raval, on els casos tripliquen els de la resta de la ciutat. La manca d’informació ha fet que s’hagi estigmatitzat la malaltia. A l’era de les TIC i la globalització totes les associacions fan la tasca següent en la lluita contra la sida:

1) Dret a l’accés a la prevenció = preservatiu. 2) Accés global al tractament retroviral. 3) Increment de la recerca sobre el VIH. 4) Actualment hi ha 10 països on es requereix la prova de la sida, com ara els EUA, l’Aràbia Saudita, la Xina, Corea del Sud, Iraq, Moldàvia, Armènia... Aquest fet vulnera el dret a la intimitat i a tornar al seu país. 5) Dret al treball per a les persones amb VIH. 6) Dret a casar-se i tenir fills (a l’Índia està prohibit). 7) Les dones seropositives no tenen dret a sotmetre’s a tractaments de fertilitat, ja que el futur fill podria quedar sense pares (però la primera causa de mort és per accident de cotxe). 8) Hi ha discriminació en hospitals, escoles, a les presons, etc. on no es tracta el VIH. Els malalts han de poder accedir a programes d’intercanvi de xeringues.

En conclusió, «hi ha moltes associacions de voluntaris de lluita contra el VIH que arriben allà on ningú més pot arribar». Carmen Lent, membre de l’Institut d’Acció Cultural (IDAC) del Brasil, consultora i creadora del projecte «Banc d’hores» que s’emmarca en l'IDAC, presenta la versió virtual del projecte. «L’epidèmia de la sida no és només un problema de salut física, sinó social. I el que és social es fa mental. L’epidèmia de sida és la plaga d’aquest segle, ja que recorre les venes de la societat i ressalta tots els punts febles». És membre de la Comissió Nacional de la Sida del Brasil. Hi ha una gran medicalització de la malaltia. «Els factors emocionals són protagonistes per prendre mesures de combat. La subjectivitat és molt important per lluitar contra aquesta epidèmia». El projecte «Banc d’hores» és una reserva d’hores perquè professionals de la psiquiatria i la psicoanàlisi dediquin temps als malalts de sida. Es va crear el 1993 per atendre les persones seropositives en consultes privades. En els últims 10 anys ha passat a tenir 200 professionals i va en augment perquè els voluntaris no necessiten espai ni coneixement extra. Es dóna consell a malalts, familiars i persones sanitàries.

Carmen Lent ha estat 7 anys a la Comissió Nacional de Salut i creu que és molt difícil modificar el comportament de la població del Brasil. El 1993 la ràtio era d'una dona per 18 homes i el 2003 és d’una dona per un home. El 1995 es va fer un espectacle, Qüestió de creure, amb la participació de Caetano Veloso i altres artistes per visibilitzar la sida. El 1997 es va fer una exposició d’artistes plàstics. Arran d’aquests esdeveniments van decidir engegar el projecte Banc d’Acció Cultural. Es van adonar que havien creat un model de voluntariat que consisteix a: 1) Reconèixer la rellevància d’una qüestió social: detectar una demanda concreta delimitada amb possibilitats efectives de ser atesa i en la qual es detecta una clara restricció econòmica. 2) Oferir una resposta: a. Detectar un grup professional per atendre la demanda b. El grup ha de ser sensible al reclutament c. Hi ha d’haver la presència de persones i/o entitats clau amb un nom de prestigi per legitimar la iniciativa d. El projecte ha d’estar coordinat per professionals de la salut e. Ha d’haver-hi un important coneixement del context en el qual els professionals exerceixen la seva professió

Actualment el 30% dels voluntaris atenen entre 1 i 5 persones. Els professionals són responsables envers els seus col·legis professionals. Rita Strauss és coordinadora del voluntariat de la fundació Huésped, que porta a terme una estratègia de prevenció del VIH en la població desfavorida a Argentina. Els voluntaris del VIH s’han hagut d’adaptar a la situació de pobresa en què viu l’Argentina. El govern només aporta uns quants diners i cap més ajuda. En conseqüència, han aparegut les «olles populars», on es dóna menjar a milers de persones. El govern ha habilitat uns trens, els trens blancs, perquè la població es pugui apropar al centre a buscar menjar. L’estratègia de la fundació Huésped és aprofitar les olles populars per distribuir profilàctics i informació. Es fan xerrades sobre sexe segur, la importància de fer-se la prova i el consum de drogues i alcohol. Aquesta fundació també visita els malalts i fa atenció telefònica.

La consultora Delibera exposa diferents tesis que es porten a debat entre el públic. - «Les organitzacions de voluntariat professional especialitzat amb una participació institucionalment organitzada són eficaces per tractar els temes candents en l’actualitat». - «La sida és cada vegada més pobra, més jove i més dona». - «Considerem el matrimoni com una vacuna contra la sida».

En conclusió, tots els ponents estan d’acord que la sida s’ha de visibilitzar i se n’ha de parlar als mitjans de comunicació, ja que és una epidèmia indetectable. També s’hauria d’invertir més a trobar la vacuna de la sida. Carmen Lent conclou: «En aquest moment en un món de sida el silenci equival a mort».

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Article de síntesi - Salut i desenvolupament, els reptes del segle XXI
 
RS Intervencions en salut
 
RS Accés a les intervencions en salut
 
RS El VIH/SIDA en el llenguatge de la cultura
 
RS VIH/SIDA i diversitat cultural: un diàleg entre Nord i Sud
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.