Forum Barcelona 2004 | Español | English | herramientas Inici Mapa de continguts Buscador Mida textMida text text petita 11px text mitjana 14px text gran 17px
Continguts > Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible > Cerimònia d’obertura Diàleg Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible
Documents Envia a un amicEnvia a un amic ImprimeixImprimeix
Resum sessió Resum sessió
Cerimònia d’obertura Diàleg Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible
Diàleg de referencia: Turisme, diversitat cultural i desenvolupament sostenible

L’acte d’obertura del diàleg Turisme, Diversitat Cultural i Desenvolupament sostenible, presidit pel Príncep Sultà bin Salman bin Abd al-Aziz Al-Saud, es va iniciar de la mà de l’alcalde de Barcelona i president del Fòrum, Joan Clos, que va fer expressa referència a la importància del sector turístic en el conjunt d’Espanya i Catalunya més concretament, i a les seves elevades xifres, que no han deixat d’augmentar des de 1950. Tot i això, es va fer ressò també de l’altra cara de la moneda del sector turístic, ja que tot i ser “la indústria turística una de les principals fonts de riquesa de l’economia espanyola, també comporta molts problemes relacionats amb la massificació”. En aquesta línia, Clos afirma que és imprescindible trobar un equilibri entre el desenvolupament de la indústria turística i la defensa i conservació del patrimoni cultural i natural del país perquè, en cas contrari, es podrien posar en perill la convivència i perdurabilitat de la comunitat receptora, en aquest cas d’Espanya.

D’altra banda, i coincidint amb el discurs d’una altra de les ponents, la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Isabel Galobardes, es va indicar que el turisme és un agent de lluita contra la pobresa i un vector que pot contribuir de manera molt notable a l’establiment del diàleg intercultural entre comunitats arribades i receptores, al mateix temps que pot afavorir la pau a les comunitats on es dóna. Per exemple, la mateixa Isabel Galobardes declarava que “el turisme és un instrument per a la lluita contra la pobresa i pel benestar dels ciutadans i ciutadanes”. Tanmateix, l’alcalde de Barcelona afirmava que “ on hi ha guerra no hi ha turisme, i on hi ha turisme no hi ha guerres”.

A més, Isabel Galobardes es va referir a la necessària redefinició de l’estratègia i del model turístic de Catalunya seguint aquestes direccions apuntades pel turisme. Així doncs, va fer menció del nou Pla Estratègic de Turisme de Catalunya, que té com a principals objectius orientar de nou la política turística del govern de Catalunya i establir les bases per a un desenvolupament i un creixement del turisme sostingut i sostenible.

Per la seva banda, el subdirector general de Cultura de la UNESCO, Mounir Bouchenaki, en aquesta cerimònia d’obertura va parlar de com pot contribuir el turisme al diàleg entre cultures i la valoració del patrimoni natural i cultural, així com a un major desenvolupament sostenible. Per tal que això sigui possible, Bouchenaki destacava la necessitat de promoure l’ anomenat “turisme responsable”, que fomenti la preservació del patrimoni cultural i material, i la biodiversitat. Alhora, remarcava la importància d’aquest tres elements com a elements garants de la cultura i l’estabilitat democràtica, recalcant que la responsabilitat de preservació recau tant en els governs com en els turistes.

A més de subratllar la importància de l’assoliment d’acords internacionals en matèria de turisme i protecció de la diversitat i patrimoni cultural i natural, Bouchenaki fa una reflexió sobre quin hauria de ser el rol del turisme en el diàleg cultural. Considera que “el turisme posa el patrimoni cultural a l’abast de tothom” i que és realment un vector de formació de diàleg entre cultures i civilitzacions, ja que a través del turisme podem arribar a una major comprensió de la diversitat de sentiments i valors entre les comunitats. Però això només es pot aconseguir mitjançant una bona interacció entre el turista i nosaltres, i entre el turista i el patrimoni cultural existent. També va remarcar la importància de l’educació, la informació i la sensibilització de la població per garantir una major valoració i preservació del patrimoni cultural i natural en el marc de l’activitat turística.

Des de l’òptica empresarial, el President de World Travel and Tourism Council, Jean-Claude Baumgarten va fer incursió en els efectes de la crisi internacional en relació amb la gestió del turisme i va proposar un nou model de turisme basat en la sostenibilitat social. I va indicar que el mercat per si sol, tot i la enorme quantitat de llocs de treball i creixement econòmic que genera, no tenia suficient capacitat per gestionar l’oferta i la demanda del sector turístic, per la qual cosa cal afavorir que els governs donin suport al turisme i al desenvolupament sostenible, posant realment èmfasi en el desenvolupament d’un nou model turístic, més conscient; ja que les preferències dels individus estan canviant cap a un turisme més sostenible i que garanteixi, entre d’altres, la preservació del medi ambient.

Fent referència també als esdeveniments de caràcter internacional dels darrers anys, a l’arribada de noves tecnologies i al procés de modernització de les societats actuals, Francesco Frangialli, secretari general de la OMT, va apuntar algunes de les tendències que adoptarà el sector turístic en un futur, com ara l’aposta per una major seguretat en el viatges per evitar la reducció del creixement dels desplaçaments, Aquesta proposta, però, no podrà ser posada en pràctica, segons Frangialli , sense l’establiment d’un codi ètic mundial que fomenti un veritable turisme responsable i dialogant.

D’altra banda, parlant de a l’ecoturisme i la necessitat d’ampliar aquest concepte, Jafar Jafari, president del Comitè Científic del Diàleg, va explicar que l’ecoturisme no havia tingut l’èxit previst degut a la seva visió limitada i que calia fer un pas més que ens portés a la idea de turisme com a desenvolupament sostenible perquè el turisme no és només un negoci, sinó que és també “un factor sociocultural i institucionalitzat en les vides de la gent”. Per a això cal pensar en un turisme que respecti la diversitat cultural, la sostenibilitat mediambiental i la preservació i el respecte dels valors comunitaris ja existents. Seguint aquesta direcció, el Sultà Bin Salman, reconeixia la importància d’aquesta idea de turisme, afirmant que “som un únic poble que em de viure en un planeta comú i, per tant, hem de procurar que sigui pròsper per poder-hi viure”. Per aconseguir-ho, cal aprofitar l’experiència del turisme per reforçar el diàleg i la interacció entre les cultures, ja que “el turisme és una eina fonamental que ens pot unir com a poble”, i fer així que es deixi de banda l’anhel expansionista dels Estats en pro de la coexistència i l’enteniment entre cultures.

Pujar
Per paraula clau
Doc. més relacionats
AS Turisme responsable i dinamitzador
 
RS El binomi turisme - patrimoni cultural immaterial (el gran espai de la creativitat)
 
RS Sostenibilitat turística en el patrimoni natural
 
IF Macdonalització del paquet turístic
 
IF Turisme cultural com a element de desenvolupament humà i econòmic
 

Els més de 800 Resums de Sessió que s’han generat durant els 141 dies de diàlegs al Fòrum BCN 2004 han estat realitzats gràcies a la participació de més de 70 estudiants i llicenciats universitaris, als quals agraïm el seu esforç desinteressat.